MEĐU IZMEĐU

MIKROPLASTIKA U POVRĆU

159 pregleda
EPA

Mikroplstika koju automobilske gume ispuštaju u okolinu može se gomilati u salati i ostalim jestivim biljkama, pokazala je laboratorijska studija, čiji autori skreću pažnju na jednu od pretnji koju predstavlja saobraćajno zagađenje prometa.To je više nego opravdan razlog da se odgovorni iz automobilske industrije podstaknu na ekološki prihvatljiviji pristup u izradi automobilskih guma, kaže Tilo Hofman iz Centra za mikrobiologiju i nauku o sistemima životne sredineUniverziteta u Beču. Istraživači su otkrili da u laboratorijskim uslovima korenje salate apsorbuje aditive sadržane u gumama.

Mada rezultati laboratorijske studije nisu bili odmah primenljivi na uslove na terenu, ukazali su na potencijalno velik problem koji stvara trošenje guma i njihov uticaj na životnu sredinu, objavili su austrijski naučnici u časopisu Environmental Science & Technology.Polovina mikroplastike u svetu nastaje zbog abrazije automobilskih guma”, upozorio je Hofman. Problem je u tome što mikroplastika, koja se ispušta u okolinu pri trenju automobilskih guma može sadržati otrovne hemikalije.

Aditivi, koje u gume dodaju proizvođači da bi im zajamčili određena svojstva, poput bolje izdržljivosti, u određenom trenutku slivaju se u postrojenja za pročišćenje otpadnih voda. To se, primerice događa kad pada kiša.A te se otpadne vode potom često koriste u poljima kao đubrivo, objasnio je Hofman. Ovakva upotreba gnojiva uobičajena je praksa u nekim delovima Europe, Bliskog istoka i Severne Amerike. Švajcarska je već zabranila đubrenje kanalizacionim muljem.

Hofman dodaje da mikroplastika iz abrazije guma na putevima može dospeti do poljoprivrednih zemljišta zahvaljujući i vetru. U sklopu studije istraživači su ispitali šest tvari. Jedan od aditiva – nazvan 6PPD – smatra razlogom uginuća gotovo svih lososa u određenim delovima reka na severozapadnoj obali Sjedinjenih Država.Veruje se da se u ovom slučaju mikroplastika iz automobilskih guma slijeva u obližnje otpadne vode kada pada kiša. Još nije utvrđeno u kolikoj su meri materije ispitane u studiji toksične za ljude i ostale žive organizme, zbog čega austrijski naučnici nameravaju sprovesti dodatne analize.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar