MEĐU IZMEĐU

MILIJARDER U 27. GODINI

284 pregleda

Kriptovalute su trenutno veoma popularne u svetu, a njihovi kreatori zarađuju ogromne svote novca. Jedan od njih je i Vitalik Buterin, 27-godišnji milijarder koji je kreirao jednu od najpoznatijih kriptovaluta na svetu – ethereum.

Buterin je ruskog porekla s adresom u Kanadi, u koju se odselio s roditeljima kada je imao šest godina. Ljubav prema informatičkim i digitalnim tehnologijama je nasledio od svog oca, kompjuterskog inženjera, pa je tako 2013. kreirao kriptovalutu (tada je imao 19 godina) ethereum, koju je predstavio dve godine kasnije, a sada u svom novčaniku ima oko 333.500 ether-a. Ukoliko taj iznos pomnožite sa 3.500 dolara, dobićete više od 1,1 milijardu dolara.

Međutim, Buterinova aktivnost tu ne prestaje, pa je tako 2012. godine, s Mihaijem Alisijem, osnovao Bircoin Magazine, portal koji je ubrzo prerastao u prvi ozbiljan portal o kriptovalutama. Na njemu je Buterin redovno objavljivao razne informacije za blockchain i kriptovalute, a kasnije će se pokazati da je njegov ulazak u ovaj svet bio pun pogodak. Zanimljiva činjenica o Buterinu je da nije previše aktivan na društvenim mrežama, što je zapravo iznenađujuće za osobu koja ima 1,4 miliona pratilaca na Tviteru.

Međutim, njegov uspeh je i dalje izuzetno vidljiv, pogotovo ukoliko se u obzir uzme podatak da se cena ether-a više nego učetvorostručila 2021. godine i porasla za 375 posto. Tako je ethereum trenutno druga najveća digitalna kriptovaluta prema tržišnoj vrednosti i reč je o nešto manje od polovine tržišne kapitalizacije bitkoina. Prema CoinMarketCapu u, ukupna vrednost ethereum-a sada iznosi oko 403 milijarde dolara. Cena jednog ether-a u utorak je iznosila 3.482 dolara.

Iako investitori kupuju i prodaju hiljade različitih kriptovaluta, uključujući Elona Maska, ether i bitcoin čine gotovo dve trećine celokupnog globalnog kripto tržišta vrednog 2,3 triliona dolara.Kripto entuzijazam je naglo porastao u aprilu, kada je trgovačka platforma Coinbase izašla na berzu po proceni od 86 milijardi dolara. Bitkoin je narastao na rekordno visok nivo, praćen divljim rastom od 500 posto u dodgecoinu u, koji je 2013. godine nastao kao šaljiva valuta”, piše CNN.

Simpatizeri kriptovaluta su godinama insistirali na tome da bi etherum, bitcoin i drugi digitalni novčići mogli napraviti revoluciju u svetu finansija te bi se moglo reći da se to trenutno dešava. Najveća razlika između bitcoin-a i etherum-a je što prvi ima definisan maksimum proizvodnje od 21 milion jedinica, čime je osigurano da inflacija ne može uzrokovati pad vrednosti kriptovalute.Etherum nema definisan maksimum, ali ima fiksni limit proizvodnje. Trenutna proizvodnja je oko 15 miliona ether-a godišnje, odnosno pet ether-a u sekundi. Ovo svojstvo omogućava stabilnost cene etherum-a, što ga čini pogodnim za obavljanje transakcija kao stabilno i sigurno sredstvo plaćanja. Upravo to je bila ideja kod stvaranja etheruma-a, jer su dotadašnje kriptovalute imale veliku nestabilnost u ceni.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar