DARVINOVA NIT

MIŠIĆ KOJI NE DIŽE

3.440 pregleda
Dva neobična (Stiven Tejlor i Čanel Taper)

Ali je, svakako, jedan od najjačih kod čoveka, ne samo unutrašnji s veoma čestim iskakanjem napolje. A ženski nije najduži, tek da muškarci to jednom utuve i da ih više ne opominju

 

Kod Stivena Tejlora (54 godine), s najdužim na svetu, dostiže 9,8 santimetra u isplaženom (i visećem) stanju. Mnogo ili malo? Da ne poverujete, još mu raste. Nijedna žena nema toliki, iako je gotovo svakoj odvajkada preporučivano da ga „malčice skrati”. Ponekad su muškarci svoj naum doslovno u delo sprovodili. Pitate se šta je to?

Jezik. U gornjem slučaju – jezičina. Da, ali to nije najveća tajna čovekovog unutrašnjeg organa s čestim iskakanjem napolje. Zaustite li da nešto kažete, on izleti! Ne diže tegove, puca od snage. Od čega je sve jači? Ima svakojakih odgovora, a mi ćemo se – da nam sklizne tamo gde ga neki ne bi želeli – pridržavati naučnog tumačenja.

Od tela i korena

Jezik je mišićno-sluzokožni organ, smešten u usnoj duplji, a sastoji se od prednjeg dela (tela) i zadnjeg dela (korena). Pokretljivo telo je veće. Gornja strana se naziva poleđina, prekrivena sluzokožom, s velikim brojem malenih ispupčenja (papile). Donja je glatka i leži na podu usne duplje s kojom je povezana preko tzv. uzdice. Sva složenost pomenutog organa proističe iz mišićnog ustrojstva: osam mišića, od toga četiri spoljna i četiri unutrašnja.

Ostale upotrebe prepuštamo svačijoj mašti, pa i starostavnom vodiču za vođenje ljubavi, „Kama sutri”. Je l` baš toliko okretan taj, kraći il` duži, čovekov visuljak? Može da se savija i uvija, da usisava i obgrli. Neophodan vragolasti organ. Mnogi veruju i da je najsnažniji mišić. Da li je to tačno?

Patuljci bez Snežane

Kratak odgovor ne postoji. Morate se prepustiti objašnjenjima stručnjaka da biste saznali zašto se takvo predanje lako proguta.
Zubari smatraju da se razlog krije u izdržljivosti, naročito u jedenju i govorenju. Kada ste poslednji put osetili da se zamorio? Ukoliko ni od čega ne bolujete, to znači – nikad.

Jedini u ljudskom telu
pripojen samo na jednom kraju.
Zar je čudno što landara?

Čvrstina izvire iz same građe: mnoštvo mišićnih komadića od kojih je svaki u stanju da obavlja iste poslove. Kao sedam patuljaka bez Snežane. Zbog te suvišnosti se, naime, uopšte ne umara. Uvek imate na raspolaganju još mišićnih vlakana da ih uposlite. Od viška ne boli glava, ni mišići.

Proučavaoci govora upozoravaju da pitanje – da li je to najjači mišić? – ukazuje da ste neobavešteni. Mekanu izduženu lepinju od mesa, koju jezikom nazivamo, sačinjava osam zasebnih mišića. Za razliku od drugih, na primer dvoglavog na rukama (biceps), on nije slepljen za kost. Svojom isprepletenošću podseća na opktopodove pipke ili slonovu surlu. Jedini mišić u ljudskom telu koji je pripojen samo na jednom kraju. Zar je čudno što neprestano landara?
Četiri mišića u sredini, nazvana spoljni, predstavljaju neku vrstu sidra kojim je pričršćen za glavu i vrat. Jedan se drži za osnovu lobanje, drugi se vezao za kost u grlu, treći se dočepao viličnog dna, četvrti se obmotao oko nepca. Zahvaljujući tome, jezik se pomera levo-desno, napred-nazad, gore-dole.

Ostali mišići čine telo jezika koje se maltene beskonačno iskrivljuje u razne oblike i položaje; izduži se, skrati, uvije, spljošti i zaobli, što potpomaže govorenje, jedenje i gutanje. Sav je od mišića i bez kostiju, zbog čega je veoma gibak, i to mu omogućuje da izvede mnoštvo pokreta i preobrati se u mnoštvo oblika, sačuvavši pri tome svoj obim. Slikovito kazano, liči na vodeni balon koji na jednom mestu stisnete, a on na drugom iskoči. Mit da je izuzetno jak temelji se, verovatno, na činjenici da se u savijanju i kretanju nimalo ne zamara. Živahan, nema šta!

Naučnici su izmerili koliki pritisak podnese i koliko dugo izdrži u jednom položaju, i zaključili su da nije najjači. Da li je najjači kao mreža mišića u telu? Veoma je zapetljano na to odgovoriti, sve zavisi od merila kojima se mišićna snaga opisuje.

Potonji iz pozadine ima
neku tajnu ulogu, zašto bi
ga savremene žene izlagale
tolikom naprezanju u
teretani ili na stazi?

U zadnjici je jači

Postoji mnogo načina da se izmeri snaga, jedan je podvrgavanje dejstvu grube sile. Najveća je najbolja. Svi skeletni mišići su svežnjevi bezbroj pojedinačnih vlakana, slabašna sila nastaje u osnovnim jedinicima nazvanim sarkomere (u slobodnom prevodu: mesni delići). Više mišićnog tkiva, više sarkomera, više snage. Potkrepimo to primerom: najduži čovekovi mišići, četvoroglavi u prednjem delu butine i veliki zadnjični – ispoljavaju najveću snagu.

Potonji iz pozadine ima neku tajnu ulogu, zašto bi ga savremene žene izlagale tolikom naprezanju u teretani ili na stazi? Pitajte sami, ako ne verujete. U svačijoj duši, nema sumnje, ovaj najveći mišić izmamljuje raznorazna značenja: osobenosti, seksualnosti, nasilnosti, poslušnosti, inaćenja i podsmeha. Shodno uslovima, opisuje se nepristojno, uzbudljivo, odvratno i privlačno, otuda mu nadevaju brojne nazive u svakodnevnom govoru – guzica, dupe, tur…
Glavni mišić u vilici je, svakako, jedan od najčvršćih, ali ako ćemo po izdržljivosti, srcu premca nema – mišić koji 24 sata, sedam dana u godini i do kraja života upumpava i ispumpava krv u sve ostale mišiće! Zvuči kao oglas za kupoprodaju na Internetu?

Jezik nije, možda, jači od glavnog u zadnjici, od glavnog u vilici i od samog srca, ali mu se preporučuju sakodnevne vežbe za ojačavanje, naročito posle moždanog udara ili poboljšanja govornih sposobnosti. Može li to koristiti narodnim poslanicima? Još nismo uočili ijednog kome jezik ne skakuće na sve strane, ali većina kuburi s jezikom koji dolazi iz drugog dela glave – mozga. Na srpskom se jezik i jezik isto pišu, a drugačije označavaju. Podbacio je malčice Vuk Stefanović Karadžić koji nije pronašao u narodu ili sam izmislio drugu reč za nečije izražavanje – pisano i usmeno.

Ostavimo to za sledeće izbore, valjda će glasači umeti da ubace u biračke kutije imena i prezimena s jezikom bez mišića. A mišićavi koji ne diže tegove? Istraživači poručuju da nije najjači u ljudskom telu, gledano spreda ili straga. Zašto se pojedinci utrkuju da ga svima pokažu, čak i da se upišu u „Ginisovu knjigu rekorda”? Slavoljubivi i nepoznati glumac Nik Afanasjev, poreklom iz Rusije, okačio je svoj na „Jutjubu” kao najduži u Americi, što je namamilo više od milion radoznalaca da ga vide. Verovatno mu je to omogućilo da se nakratko pojavi u jednoj televizijskoj seriji.

zadnjica

Zadnjični mišić (za pokazivanje)

Dokle su stigle žene? Amerikanka Čanel Taper (21) zaostaje sedam i po milimetara za Stivenom Tejlorom kojem još raste (za proteklih pet godina dva milimetra), kako u šali kaže, „verovatno zato što smem svima da se isplazim pred kamerama”. Naučnici su još u čudu, nemaju uverljivo tumačenje za to.

Mihailo Terzinski

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar