ДАРВИНОВА НИТ

МИШИЋ КОЈИ НЕ ДИЖЕ

Два необична (Стивен Тејлор и Чанел Тапер)

Два необична (Стивен Тејлор и Чанел Тапер)

Али је, свакако, један од најјачих код човека, не само унутрашњи с веома честим искакањем напоље. А женски није најдужи, тек да мушкарци то једном утуве и да их више не опомињу

 

Код Стивена Тејлора (54 године), с најдужим на свету, достиже 9,8 сантиметра у исплаженом (и висећем) стању. Много или мало? Да не поверујете, још му расте. Ниједна жена нема толики, иако је готово свакој одвајкада препоручивано да га „малчице скрати”. Понекад су мушкарци свој наум дословно у дело спроводили. Питате се шта је то?

Језик. У горњем случају – језичина. Да, али то није највећа тајна човековог унутрашњег органа с честим искакањем напоље. Заустите ли да нешто кажете, он излети! Не диже тегове, пуца од снаге. Од чега је све јачи? Има свакојаких одговора, а ми ћемо се – да нам склизне тамо где га неки не би желели – придржавати научног тумачења.

Од тела и корена

Језик је мишићно-слузокожни орган, смештен у усној дупљи, а састоји се од предњег дела (тела) и задњег дела (корена). Покретљиво тело је веће. Горња страна се назива полеђина, прекривена слузокожом, с великим бројем малених испупчења (папиле). Доња је глатка и лежи на поду усне дупље с којом је повезана преко тзв. уздице. Сва сложеност поменутог органа проистиче из мишићног устројства: осам мишића, од тога четири спољна и четири унутрашња.

Остале употребе препуштамо свачијој машти, па и староставном водичу за вођење љубави, „Кама сутри”. Је л` баш толико окретан тај, краћи ил` дужи, човеков висуљак? Може да се савија и увија, да усисава и обгрли. Неопходан враголасти орган. Многи верују и да је најснажнији мишић. Да ли је то тачно?

Патуљци без Снежане

Кратак одговор не постоји. Морате се препустити објашњењима стручњака да бисте сазнали зашто се такво предање лако прогута.
Зубари сматрају да се разлог крије у издржљивости, нарочито у једењу и говорењу. Када сте последњи пут осетили да се заморио? Уколико ни од чега не болујете, то значи – никад.

Једини у људском телу
припојен само на једном крају.
Зар је чудно што ландара?

Чврстина извире из саме грађе: мноштво мишићних комадића од којих је сваки у стању да обавља исте послове. Као седам патуљака без Снежане. Због те сувишности се, наиме, уопште не умара. Увек имате на располагању још мишићних влакана да их упослите. Од вишка не боли глава, ни мишићи.

Проучаваоци говора упозоравају да питање – да ли је то најјачи мишић? – указује да сте необавештени. Мекану издужену лепињу од меса, коју језиком називамо, сачињава осам засебних мишића. За разлику од других, на пример двоглавог на рукама (бицепс), он није слепљен за кост. Својом испреплетеношћу подсећа на опктоподове пипке или слонову сурлу. Једини мишић у људском телу који је припојен само на једном крају. Зар је чудно што непрестано ландара?
Четири мишића у средини, названа спољни, представљају неку врсту сидра којим је причршћен за главу и врат. Један се држи за основу лобање, други се везао за кост у грлу, трећи се дочепао виличног дна, четврти се обмотао око непца. Захваљујући томе, језик се помера лево-десно, напред-назад, горе-доле.

Остали мишићи чине тело језика које се малтене бесконачно искривљује у разне облике и положаје; издужи се, скрати, увије, спљошти и заобли, што потпомаже говорење, једење и гутање. Сав је од мишића и без костију, због чега је веома гибак, и то му омогућује да изведе мноштво покрета и преобрати се у мноштво облика, сачувавши при томе свој обим. Сликовито казано, личи на водени балон који на једном месту стиснете, а он на другом искочи. Мит да је изузетно јак темељи се, вероватно, на чињеници да се у савијању и кретању нимало не замара. Живахан, нема шта!

Научници су измерили колики притисак поднесе и колико дуго издржи у једном положају, и закључили су да није најјачи. Да ли је најјачи као мрежа мишића у телу? Веома је запетљано на то одговорити, све зависи од мерила којима се мишићна снага описује.

Потоњи из позадине има
неку тајну улогу, зашто би
га савремене жене излагале
толиком напрезању у
теретани или на стази?

У задњици је јачи

Постоји много начина да се измери снага, један је подвргавање дејству грубе силе. Највећа је најбоља. Сви скелетни мишићи су свежњеви безброј појединачних влакана, слабашна сила настаје у основним јединицима названим саркомере (у слободном преводу: месни делићи). Више мишићног ткива, више саркомера, више снаге. Поткрепимо то примером: најдужи човекови мишићи, четвороглави у предњем делу бутине и велики задњични – испољавају највећу снагу.

Потоњи из позадине има неку тајну улогу, зашто би га савремене жене излагале толиком напрезању у теретани или на стази? Питајте сами, ако не верујете. У свачијој души, нема сумње, овај највећи мишић измамљује разноразна значења: особености, сексуалности, насилности, послушности, инаћења и подсмеха. Сходно условима, описује се непристојно, узбудљиво, одвратно и привлачно, отуда му надевају бројне називе у свакодневном говору – гузица, дупе, тур…
Главни мишић у вилици је, свакако, један од најчвршћих, али ако ћемо по издржљивости, срцу премца нема – мишић који 24 сата, седам дана у години и до краја живота упумпава и испумпава крв у све остале мишиће! Звучи као оглас за купопродају на Интернету?

Језик није, можда, јачи од главног у задњици, од главног у вилици и од самог срца, али му се препоручују сакодневне вежбе за ојачавање, нарочито после можданог удара или побољшања говорних способности. Може ли то користити народним посланицима? Још нисмо уочили иједног коме језик не скакуће на све стране, али већина кубури с језиком који долази из другог дела главе – мозга. На српском се језик и језик исто пишу, а другачије означавају. Подбацио је малчице Вук Стефановић Караџић који није пронашао у народу или сам измислио другу реч за нечије изражавање – писано и усмено.

Оставимо то за следеће изборе, ваљда ће гласачи умети да убаце у бирачке кутије имена и презимена с језиком без мишића. А мишићави који не диже тегове? Истраживачи поручују да није најјачи у људском телу, гледано спреда или страга. Зашто се појединци утркују да га свима покажу, чак и да се упишу у „Гинисову књигу рекорда”? Славољубиви и непознати глумац Ник Афанасјев, пореклом из Русије, окачио је свој на „Јутјубу” као најдужи у Америци, што је намамило више од милион радозналаца да га виде. Вероватно му је то омогућило да се накратко појави у једној телевизијској серији.

zadnjica

Задњични мишић (за показивање)

Докле су стигле жене? Американка Чанел Тапер (21) заостаје седам и по милиметара за Стивеном Тејлором којем још расте (за протеклих пет година два милиметра), како у шали каже, „вероватно зато што смем свима да се исплазим пред камерама”. Научници су још у чуду, немају уверљиво тумачење за то.

Михаило Терзински

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар