MEĐU IZMEĐU

MISTERIJA BUBULJICA

183 pregleda
Pixabay

Ćelije u koži koje stvaraju masne kiseline igraju veliku ulogu u izbijanju akni. Novi eksperimenti pokazali su da je pojava bubuljica blisko povezana sa fibroblastima.Fibroblasti su najtipičnija vrsta vezivnog tkiva u našim telima. One imaju gradivnu ulogu u sintezi svih komponenti tog tkiva i, između ostalog, proizvode i održavaju strukturu naše kože.Ključne su i u zaceljivanju rana, ali njihova uloga u izbijanju akni do sada nije ispitivana.

Stručnjaci su sada, međutim, utvrdili da podvrsta kožnih fibroblasta burno reaguje na bakteriju cutibacterium acnes, odgovornu za formiranje bubuljica i uzročnika upale koja karakteriše akne.Kada dođu u dodir sa ovim bakterijama, fibroblasti u koži počinju da se pretvaraju u masne ćelije u procesu koji se naziva reaktivna adipogeneza.Istovremeno, tokom ovog procesa oslobađa se katelicidin – peptid koji ima antimikrobska svojstva.

„Ovi nalazi mogu da potpuno promene način na koji lečimo akne, kaže dermatolog Ričard Galo sa Univerziteta u San Dijegu.„Prethodno smo mislili da folikule dlaka igraju najvažniju ulogu u razvoju akni. U ovoj studiji smo utvrdili da druge ćelije u koži imaju ogroman uticaj na kontrolisanje bakterija i razvoj akni.Akne su najčešće kožno oboljenje na svetu. Tokom godina naučnici su utvrdili veliki broj faktora i mehanizama koji utiču na njihov razvoj, ali i dalje ima nekih nepoznanica.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar