MEĐU IZMEĐU

MISTERIOZNA PREPREKA

284 pregleda
NASA

Nedokučiva barijera zadržava kosmičke zrake van središta naše galaksije.

Novo istraživanje pokazalo je da je središte naše galaksije, Mlečni put, snažan akcelerator čestica, no da u njemu postoji i nepoznati mehanizam koji blokira prolazak kosmičkih zraka u golem oblak koji se naziva središnja molekularna zona.Galaktičko središte je misteriozno područje. Naučnici imaju neku osnovnu ideju šta se tamo nalazi, ali je ono toliko puno guste prašine da ga ne možemo proučavati na mnogim talasnim dužinama, od rendgenskih zraka do vidljive svetlosti, što je pak odredilo granice onoga što možemo i ne možemo videti.

Astronomi smatraju da je središte naše galaksije važan izvor kosmičkih zraka – protona i jezgara bez elektrona koje je snažno magnetsko polje ubrzalo do relativističkih brzina. U galaktičkom centru postoji niz objekata koji bi mogli delovati kao akceleratori kosmičkih zraka: ostaci supernove, magline unutar ostataka supernove i supermasivna crna rupa u srcu Mlečnog puta.

Prema nalazima modela i posmatranja, raspodela kosmičkih zraka u celom Mlečnom putu trebalo bi biti manje-više postojana. Kosmički zraci nastaju iz raznih akceleratora i šire se u galaktičkom magnetskom polju i nastaje nešto što astronomi nazivaju morem kosmičkih zraka, piše Science Alert. Da bi naučnici proučili na koji način se kosmički zraci ubrzavaju, treba im izvor svežih kosmičkih zraka. Srećom, kosmički zraci su vrlo energični – što znači da ih možemo pronaći u galaktičkom središtu jer njihov energetski raspon proizvodi svetlost u ograničenom rasponu talasnih dužina koji prodire kroz gustu prašinu.

Ksiaojuan Huang iz Kineske akademije nauka i kolege posmatrali su gama-zračenje u središnjem molekularnom oblaku Mlečnog puta. Kao što su očekivali, ustanovili su da je galaktičko središte visokoenergetski akcelerator čestica. No pritom su pronašli nešto što ih je iznenadilo.Prema proračunu, gustoća kosmičkih zraka u središnjem molekularnom oblaku niža je od gustoće mora kosmičkih zraka, što znači da na tom mestu postoji neka vrsta barijere koja sprečava prodiranje kosmičkih zraka u središnji molekularni oblak.

Za sada nije poznato od čega se ta barijera sastoji, ali postoji nekoliko intrigantnih mogućnosti. Možda je uzrokuje kolaps gušćih delova oblaka ili neka magnetohidrodinamička turbulencija.U Sunčevom sistemu kosmičke zrake modulira solarni vetar, moguće je da sličnu ulogu u galaktičkom središtu ima galaktički vetar.Istraživanje nazvano A GeV-TeV Particle Component and the Barrier of Cosmic-ray Sea in the Central Molecular Zone objavljeno je u časopisu Nature Communications.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar