MEĐU IZMEĐU

MLEČNI PUT IZBUŠEN

1.895 pregleda
U srcu naše galaksije (NASA)

Mlečni put, šaljivo rečeno, izbušen je više no švajcarski sir. Ali je takav, očigledno, ceo kosmos, ukazuju podaci Kalifornisjkog univerziteta u Irvajnu. Za našu galaksiju se oretpostavlja da ima, najmanje, sto miliona „crnih rupa”!

Mnogi astronomi bili su iznenađeni kada je Laaserska interferometarska opservatoeija za gravitacione talase (LIGO) u Hanfordu otkrila gravitacione talase nastale sudarima dve „crne rupe”, od kojih je svaka 30 puta veća od Sunca. Studije ukazuju da većina ostataka „crnih rupa” ima masu sličnu našoj zvezdi.

Maločas pomenuti astronomi upustili su se u procenu koliko „crnih rupa” nastanjuje Mlečni put, oslanjajući se na saznanja u vezi sa strukturom različitih zvezda i kako su skončale svoj vek. Poznato je da su velike galaksije dom starijih zvezda, što znali i starijih „crnih rupa”.

Mlečni put je prilično velika galaksija s puno metalom bogatih zvezda, poput Sunca. Takve isijaju više mase tokom svojeg trajanja, pa kad se ugase obrazuju manje „crne rupe”. Galaksije patuljci, pak, imaju veći procenat zvezda siromašnih metalom i veoma masivnih, koje ne sagore previše svoje građe, iz čega nastaju masivne supernove i „crne rupe”  kada se konačno uruše u sebe.

Na osnovu toga mogli su da sagledaju koliko bi velikih „crnih rupa” trebalo postojati, i završilo se u milionima – mnogo više nego što se očekivalo.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar