MEĐU IZMEĐU

MOBILNI SAM TRAŽI PSE

210 pregleda

Jedan od najvećih stresova za vlasnika je kada se pas izgubi. Tada je najbolje obavestiti komšije i prijatelje šta se dogodilo kako bi vam pomogli u traženju. A uskoro bi u tome mogla da pomogne i jedna aplikacija. Privatna kineska kompanija za veštačku inteligenciju osmisilila je sistem za prepoznavanja pasa koji analizira fotografije kako bi utvrdio identitet ovih kućnih ljubimaca. Pomoću svojih pametnih telefona, vlasnici mogu jednostavno, poslati slike lica svojih pasa na platformu Pet ID.

Tehnologija „prepoznavanja lica” registruje jedinstvene karakteristike njuške svakog psa, što je ekvivalentno ljudskom otisku prstiju. Zatim se formiran profil povezan sa podacima vlasnika, i tako precizira identitet psa. „U prošlosti, kada smo pokušavali da nađemo izgubljene pse, koristili smo sposobnosti ljudi, što nije bilo precizno. Sada, tehnologija omogućava razlikovanje pasa. Tačnost je veća od 95 odsto”, istakao je vlasnik kompanije Li Guang, prenosi RTS.

Da problem identifikacije ljubimaca nije mali govori podatak da je u Kini broj kućnih pasa dostigao prošle godine 99 miliona. „U poređenju sa čipovanjem, naša metoda je lakša, jeftinija i sigurnija”, istakao je Li Guang. Ista tehnologija mogla bi da se primeni i na ostale kućne ljubimce.

(Izvor B92)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar