МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МОБИЛНИ САМ ТРАЖИ ПСЕ

Илустрација (Mura/Depositphotos)

Један од највећих стресова за власника је када се пас изгуби. Тада је најбоље обавестити комшије и пријатеље шта се догодило како би вам помогли у тражењу. А ускоро би у томе могла да помогне и једна апликација. Приватна кинеска компанија за вештачку интелигенцију осмисилила је систем за препознавања паса који анализира фотографије како би утврдио идентитет ових кућних љубимаца. Помоћу својих паметних телефона, власници могу једноставно, послати слике лица својих паса на платформу Pet ID.

Технологија „препознавања лица” региструје јединствене карактеристике њушке сваког пса, што је еквивалентно људском отиску прстију. Затим се формиран профил повезан са подацима власника, и тако прецизира идентитет пса. „У прошлости, када смо покушавали да нађемо изгубљене псе, користили смо способности људи, што није било прецизно. Сада, технологија омогућава разликовање паса. Тачност је већа од 95 одсто”, истакао је власник компаније Ли Гуанг, преноси РТС.

Да проблем идентификације љубимаца није мали говори податак да је у Kини број кућних паса достигао прошле године 99 милиона. „У поређењу са чиповањем, наша метода је лакша, јефтинија и сигурнија”, истакао је Ли Гуанг. Иста технологија могла би да се примени и на остале кућне љубимце.

(Извор Б92)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар