MEĐU IZMEĐU

MOBILNI TRAŽI BAKTERIJE

378 pregleda
Priključen mikroskop (Vikipedija)

Američki naučnici su razvili aplikaciju za pametni telefon koja upozorava korisnika da li ima bakterija u hrani. Aplikacija koristi dodatak — mikroskop od 30 dolara, navode naučnici s Univerziteta Masačusets u gradu Amherst.

Stručnjaci upozoravaju da je malo metoda kojima se može sprečiti trovanje hranom, jer testiranje na štetne bakterije, kao što su ešerihija koli i salmonela, zahteva specijalnu opremu i potrebno je da prođu dva dana da bi se dobili rezultati analize.

Korišćenjem ove aplikacije rezultati o eventualnom prisustvu patogenih bakterija dobijaju se za nekoliko minuta. Uređaj koristi čip premazan hemikalijama koje se vežu i s najmanjom količinom bakterija.

Naučnici ističu da je ova tehnologija tek preliminarna, jer ne razlikuje štetne od bezopasnih bakterija. Oni nastavljaju rad na pronalasku tehnika koje mogu otkriti specifične bakterijske vrste. Naučnici se nadaju da će ovaj uređaj moći da bude korišćen kao prevencija konzumiranja zaražene hrane i za proveru da li je voda dobra za piće.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar