MEĐU IZMEĐU

MOJA KUĆA OD PEČURAKA

218 pregleda

Naučnici u saradnji sa arhitektama i građevinskim inženjerima pokušavaju u carstvu gljiva da nađu rešenje za jednu od najvećih kriza na svetu – klimatske promene. Cigle od pečuraka su izdržljive, biorazgradive i predstavljaju najbolju alternativu materijalima koji zagađuju okolinu.Materijali koji se koriste za izgradnju i sama građevinska industrija čine jednu desetinu emisije ugljen-dioksida na našoj planeti. To je više od pomorskog i vazdušnog saobraćaja zajedno. A problem je iz dana u dan sve veći.

Materijali napravljeni od micelija, mreže koju prave gljive i iz kojih rastu pečurke, mogli bi da pomognu da se ova situacija preokrene.Njihovom upotrebom emisija ugljen-dioksida koji zagreva planetu bila bi mnogo manja nego kada se koriste tradicionalni materijali, poput cementa. Njihova dodatna prednost je i to što su biorazgradivi i za sobom bi ostavljali mnogo manje štetnog otpada.Gljive bi mogle čak da pomognu i u čišćenju okoline, jer stari građevinski materijal ne bi završavao na deponijama, poput piljevine ili poljoprivrednog otpada.

„Našoj građevinskoj industriji su potrebne ovakve vrste materijala, naglašava Dejvid Bendžamin, osnivač i glavni arhitekta u firmi „Living. „Različite zemlje imaju zaista ambiciozne ciljeve vezane za klimatske promene i ovaj materijal bi mogao da pomogne da se ostvari deo tog napretka, smatra Bendžamin.Građevinski materijal od pečuraka još je u prilično ranoj fazi istraživanja i razvoja, ali već pokazuje značajan potencijal kao materijali pogodni za izolaciju, pa čak i kao zamena za betonske blokove.Za proizvodnju ovog materijala nisu potrebna fosilna goriva, a kada se završi proizvodnja nema otrovnog otpada.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar