MEĐU IZMEĐU

MORE ĆE USKORO PORASTI

317 pregleda
Pexels

U bliskoj budućnosti će zbog otapanja leda na Grenlandu doći do porasta globalnog mora za gotovo 30 centimetara, a novo istraživanje navodi da nema načina da se to zaustavi, čak i ako danas prestanemo s emisijom gasova staklene bašte. Prema novoj studiji, ukupan gubitak leda sa grenlandske ledene ploče podstaćiće porast mora za najmanje 25 centimetara, bez obzira na moguće scenarije globalnog zagrrvanja.

Stručnjaci iz Geološkog zavoda Danske i sa Grenlanda posmatrali su promene u volumenu ledenog pokrivača na i oko Grenlanda. Utvrdili su da će se zasigurno otopiti oko 3,3 odsto, što je ekvivalentno 110 triliona tona leda. „Mora će zbog ovog procesa porasti bez obzira na to šta će se ovoga stoleća dogoditi s klimatskim promenama, rekao je geolog Jason Boks iz Geološkog zavoda Danske i Grenlanda, a prenosi CNN. Naučnici nisu odredili tačan termin porasta, ali navode da bi se to moglo dogoditi u bilo kojem trenutku do kraja veka. Ovi nalazi dolaze nakon izveštaja o porastu mora za 2022. godinu koji je ranije ove godine objavila američka Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA).

U izveštaju piše da se na obalama SAD u sledećih 30 godina može očekivati porast mora od 25 do 30 centimetara, što će uzrokovati 10 puta češće poplave zbog plima i omogućiti širenje olujnih udara dublje u unutrašnjost.Grenland ima dovoljno leda da bi, ako se sav otopi, mogao podići globalno mora za otprilike 7 metara. Stručnjaci ističu da porast mora od recimo 6 metara ne znači da će se ono ravnomerno podići širom sveta. Taj proces će dovesti do uništenja jednih područja, dok bi na drugim more moglo opasti.

Nekoliko dana neuobičajeno toplog vremena na severnom Grenlandu nedavno je izazvalo brzo otapanje ledene ploče. Samo između 15. i 17. jula se na najvećem odtrvu na svetu otopilo 6 milijardi tona vode dnevno; što je dovoljno da se napuni 7,2 miliona olimpijskih bazena.Istraživanjepod nazivomGreenland ice sheet climate disequilibrium and committed sea-level riseobjavljeno je u časopisu Nature Climate Change.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar