MEĐU IZMEĐU

MORSKI PUŽ SE SAM OBNOVI

929 pregleda

Čitav proces od samoodrubljivanja glave do potpune regeneracije novog tela trajao je manje od mesec dana.

Naučnici u Japanu su otkrili vrstu morskog puža koji bukvalno može da odstrani telo od glave, iz koje posle samo nekoliko nedelja može da se ponovo regeneriše i izraste čitavo novo telo, sve sa srcem i drugim vitalnim organima.Čitav proces od samoodrubljivanja glave do potpune regeneracije novog tela trajao je manje od mesec dana.Pomalo drastičan primer autotomije (čin odbacivanja dela tela), primećen je sasvim slučajno.

Joići Jusa i Sajaka Mitoh, biolozi i profesori sa Ženskog univerziteta u Nari, primetili su tokom proučavanja jedne vrste morskih puževa (Elysia cf. marginata i E. atroviridis) da je jedna jedinka sprovela autotomiju.Nešto slično kao kad gušteri odbace rep. Samo što u ovom slučaju nije bio samo rep, već celo telo.Ali glava je nastavila da se kreće i ubrzo počela da se hrani.


Odvojena glava

„Začudili smo se kada smo videli da je glava nastavila da se kreće. Mislili smo da će ubrzo da ugine bez srca i ostalih vitalnih organa, ali smo se ponovo iznenadili kada je počela da regeneriše čitavo telo, napisali su naučnici u studiji objavljenoj u Cell Biology.Zatim su primetili i da su još neke jedinke uradile isto.Iako tela nisu potrajala dugo, od nekoliko dana do mesec dana, glave su u roku od nekoliko sati počele da se hrane algama, a za samo jedan dan zalečile ranu.Naučnici veruju da su se puževi odlučili ekstremni oblik autotomije kako bi se rešili parazita koji su ih napali telo.

U međuvremenu, koliko god impresivno (i bizarno) sve to zvučalo, naučnici su ostali zbunjeni zbog još jedne stvari. Kako su glave ostale žive odvojene od tela koje sadrže ne samo srca, već i organe za varenje i odakle im onda energija da regenerišu i stvore novo telo?Ovi puževi se hrane algama. Međutim, ne samo da ih jedu, nego preuzimaju hloroplast iz algi, koji im omogućava da vrše fotosintezu – fascinantan fenomen po imeni klepoplastija.Ova krađa je samo privremena, puževi moraju da osvežavaju hloroplast u sebi redovnim konzumiranjem algi, ali stručnjaci veruju da im čak i ta privremena mogućnost stvaranja energije dovoljna da ih održi u životu dok ne regenerišu ostatak tela.

(Izvor RTS)

 

O autoru

administrator

Ostavite komentar