MEĐU IZMEĐU

MOZAK I TESTISI NA VEZI

191 pregleda

 

Povezanost je veća nego što se mislilo. Nova studija pokazala je da postoji mnogo sličnosti u građi.

Kako je objavio tim portugalskih naučnika, predvođen biomedicinskom naučnicom Barbarom Matos, u časopisu Royal Society Open Biology, „mozak i testisi imaju najveći broj zajedničkih proteina u poređenju sa ostalim organima.I dok mozak ima veoma složenu ulogu, on kontroliše naše telo, prima i tumači signale naših čulnih organa i jedini razmišlja i oseća, ljudski testisi imaju samo dve funkcije, proizvodnju semene tečnosti i hormona.

Ranije su studije ukazivale na to da postoji povezanost između seksualne disfunkcije i moždanih poremećaja, čak i između kvaliteta spermatozoida i inteligencije. Iako sama po sebi ta povezanost ne znače mnogo, portugalski naučnici pronašli su objašnjenje zašto možda postoji.Oni su uporedili proteine 33 tipa tkiva, uključujući srce, creva, matericu, jajnike i placentu i otkrili da mozak i testisi imaju 13.342 zajednička proteina. To je potvrđeno studijama genskih ekspresija koja su pokazale da ova dva udaljena organa dele najveći broj gena u poređenju sa svim organima u telu.

Kad su proučili koji su od zajedničkih proteina najizraženiji, Matos i njen tim otkrili su da se radi o proteinima većinom uključenim u razvoj tkiva i komunikaciju ćelija. To ima smisla ako uzmete u obzir koliko su ta dva organa neočekivano slična.I mozgu i testisima je potrebna energija da bi imali goriva za visoko zahtevne procese poput razmišljanja i proizvodnje nekoliko miliona spermatozoida dnevno. Tako oba organa imaju specijaliziovane ćelije za podršku neuronima u mozgu i polnim ćelijama u testisima koje je potrebno dobro nahraniti, piše Science Alert.

Uprkos potpuno različitoj svrsi, neuroni na nekoliko načina funkcionišu slično spermatozoidima. Obe vrste ćelija imaju važan zadatak, u pitanju je proces koji se naziva egzocitoza.„Ovo je nedovoljno istražena oblast i povezanost između ovih tkiva bi trebalo da bude razjašnjena, što bi pomoglo da se razumeju disfunkcije koje pogađaju mozak i testise, napisali su portugalski naučnici.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar