MEĐU IZMEĐU

MOZAK JEDINCA DRUKČIJI

534 pregleda
Razlikuju se (Vikipedija)

Ako niste znali, jedinci imaju drugačiji mozak. Otuda se njihovo ponašanje razlikuje od ostale dece, pokazuje novo istraživanje na Sautvest univerzitetu u Kini. Članak je objavljen u časopisu „Brejn imidžing end bihejvior”.

Upoređeni su snimci glave jedinaca i ostalih koji su odrasli s braćom ili sestrama. Šta je otkriveno? Znatna razlika u zapremini sive tvarim, što je prvi neurološki dokaz koji povezuje promene strukture mozga s različitim ponašanjem. Ispitano su 303 studenta, po pola iz svake grupe.

Urađeni su, naime, testovi za inteligenciju, kreativnost i posebnost tih mladih ljudi, a pomoću magnetne rezonance su im skenirane glave. Iako nema razlike u inteligenciji, jedinci pokazuju veću kreativnost. Zato su u socijalnim veštinama postigli slabije rezultate.

Rezultati, međutim, obelodanjuju da jedinci imaju veće količine sive tvari u temenom ili parijetalnom režnju, za koji se smatra da je povezan s percepcijom i mentalnom fleksibilnošću. Nasuprot tome, kod njih je uočen manji volumen u drugim područjima, primerice u srednjem prefrontalnom režnju koji je odgovoran za posebnost i društveno ponašanje.

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar