MEĐU IZMEĐU

MOZAK SE VIŠE ZAGREVA

233 pregleda
Shutterstock

Neki delovi mogu da dosegnu temperaturu do 40 stepeni, pokazuje nova studija.

Od motora u vašem automobilu do komponenti u vašem računaru, mehanički sistemi se uvek zagrevaju kada rade jače. Novo istraživanje otkrilo je da se isto može reći i za vaš mozak.Neki delovi mozga mogu da dosegnu temperaturu do 40 stepeni, pokazuje nova studija, iako to varira u zavisnosti od pola, dobi i ostalim faktora. Poređenja radi, prosečna oralna temperatura u ljudskom telu obično je niža od 37 stepeni.

„Mene je iznenadio nalaz iz naše studije da zdrav ljudski mozak može da dosegne temperature koje bi se dijagnostikovale kao groznica bilo gde drugde u telu, kaže biolog on O’Nil iz Laboratorije za molekularnu biologiju Veća za medicinska istraživanja (MRC) u Velikoj Britaniji.On je rekao da su tako visoke temperature merene na ljudima koji su doživeli povrede mozga u prošlosti.

Tim je koristio tehniku nazvanu spektroskopija magnetnke rezonancije (MRS), koja uključuje merenje hemijskih uzoraka kroz magnetnka polja. Te informacije su kombinovale sa podacima o cirkadijalnim ritmovima i dobu dana.Prosečna temperatura mozga bila je 38,5 stepeni, otkrili su istraživači, odnosno dva stepena više nego ispod jezika. Zabeležene su varijacije na osnovu dobi, pola i menstrualnog ciklusa učesnika.Mozak žena bio je u proseku oko 0,4 stepena topliji od muškog mozga, najverovatnije zbog menstrualnog ciklusa, dok je najviša zabeležena temperatura mozga bila 40,9 stepeni. Dnevne varijacije u proseku su bile oko jedan stepen.

„Otkrili smo da temperatura mozga pada noću pre spavanja i raste tokom dana, nastavlja O’Nil.On dodaje da veruju da je ova dnevna varijacija povezana sa dugoročnim zdravljem mozga i da je to sledeće što će istraživati.Dalji testovi na 114 ljudi koji su pretrpeli traumatsku povredu mozga pokazali su da je u tim slučajevima temperatura mozga još više varirala, od 32,6 do 42,3 stepena.

Čini se da postoji i veza između ritma moždane temperature i izgleda za preživljavanje traume, iako će o tome biti potrebno sprovesti više istraživanja, piše Science Alert, a prenosi N1 Zagreb.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar