МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МОЗАК СТРАДА БЕЗ ХОЛИНА

Илустрација (Пиксабеј)

Исхрана без намирница животињског порекла могла би да изазове мањак холина, хранљивог састојка кључног за развој мозга.

 Нутриционисти упозоравају да све већа популарност веганског начина исхране може довести до ризика да се значајно смањи унос холина који се углавном налази у намирницама животињског порекла, наводи се у чланку угледног медицинског портала BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Холин се обично сврстава у Бе-комплекс витамина и представља прекурсорни молекул за неуротрансмитер ацетилхолин који има велики број функција, као што су меморија и контрола мишића, посебно током развоја фетуса, а такође, утиче и на рад јетре.

Холин се производи у јетри, но та количина није довољна да задовољи све потребе људског тела и зато се мора узимати и исхраном. Прехрамбени холин се примарно налази у говедини, јајима, млечним производима, риби и пилетини. Мање количине могу се наћи у орашастим плодовима, пасуљу или броколију.

Садрже холин

 Докторка Ема Дербишер, консултант специјализован за исхрану и биомедицинске науке у организацији Nutritional Insight, сматра да је било потребно учинити много више на едукацији здравствених радника и потрошача о важности исхране богате холином, посебно током трудноће, када је његов унос кључан за развој новорођенчади.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар