MEĐU IZMEĐU

MOŽDANA VEZA S MAJKOM

366 pregleda
Istovetni talasi (Vikipedija)

Oduvek se znalo da je veza između majki i novorođenčadi izuzetno jaka. Bebe reaguju na majčin dodir, glas, pokret. Nova istraživanja pokazuju da se moždani talasi beba i majki apsolutno poklapaju kada komuniciraju gledajući se direktno u oči.

Istraživanja su pokazala da se povezanost između majke i deteta razvija još u prenatalnom periodu.

Kada se dete rodi, ta veza postaje opipljivija i izraženija. Pa ipak, do sada nije postojala studija koja bi to i naučno, eksperimentalno dokazala.

Najnovija istraživanja sprovedena na Univerzitetu u Kembridžu pokazala su da se moždani talasi majki i beba apsolutno poklapaju kada se gledaju direktno u oči.

Doktorka Viktorija Liong, koja je predvodila istraživanje, istakla je da i deca i odrasli reaguju na signale u pogledu ‒ dok se posmatraju, njihovi moždani talasi su potpuno usklađeni. Ona dodaje da im ta sinhronizacija „pomaže da bolje komuniciraju i ukazuje im kada treba da slušaju, a kada je poželjno da govore, što i te kako može da učini učenje efektnijim”.

Istraživači koji su učestvovali u toj studiji ipak ističu da još ne znaju kako dolazi do takve sinhronizacije. Kako kažu, „ne tvrde da su otkrili telepatiju”, ali će i dalje istraživati kako dolazi do usklađivanja moždanih signala između dece i odraslih.

(Jasmina Vujnović Milošević, RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar