MEĐU IZMEĐU

MOŽDANI UDAR NEĆE U SAUNU

374 pregleda

Redovni odlazak u saunu mogao bi da smanji rizik od moždanog udara za više od 60 odsto kod muškaraca i žena srednjih i starijih godina, rezultati su nove studije objavljene u časopisu Neurology. Istraživanje je sprovedeno na 1.628 muškaraca i žena od 53 do 74 godine, a kardiovaskularno zdravlje i učestalost pojave moždanih udara kod te grupe praćeno je 15 godina.

Većina Finaca odlazi u saunu barem jednom nedeljno, a učesnici istraživanja bili su podeljeni u tri grupe – jedni su išli u saunu jednom sedmično, drugi dva do tri puta, a treći četiri do sedam puta. Upravo je poslednja grupa, s najvećim brojem odlazaka u saunu, imala 60 odsto manji rizik od moždanog udara u poređenju sa onima koji su saunu koristili jednom nedeljno. Srednja grupa imala je 12 odsto manji rizik u poređenju sa prvom grupom.

Naučnici objašnjavaju da je ovo samo posmatračka studija, pa ne mogu da tvrde da je odlazak u saunu direktno uzrokovao manju učestalost moždanih udara. Ipak, imajući u vidu da je dokazano da sauna ima brojne zdravstvene prednosti, poput smanjivanja krvnog pritiska, poboljšavanju funkcije pluća i smanjivanjU rizika od srčanog udara, stručnjaci objašnjavaju da se može zaključiti i da odlazak u saunu pomaže kod umanjivanja rizika od moždanog udara, prenosi „Biznis insajder”.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar