MEĐU IZMEĐU

MOZGOVI (NE)IZMENJENI

176 pregleda

 

Slučaj zaposlenih u Ambasadi SAD, koji su se razboleli u misterioznim okolnostima na Kubi, doživljava novi preokret, jer su stručnjaci koji su proučavali njihove mozgove rekli da su pronašli potencijalne abnormalnosti koje mogu da budu povezane sa njihovim simptomima.

 Rezultati  mozgova 40 radnika američke vlade koji su se žalili na simptome slične potresu mozga dok su bili raspoređeni u Havani otkrili su da mozgovi diplomata imaju niže količine bele materije i nižu funkcionalnu povezanost između različitih područja mozga od zdravih dobrovoljaca, navodi se u novoj studiji objavljenoj u „Džurnal of amerikan medikal asosijejšen”.

Istraživači sa Univerziteta u Pensilvaniji kažu da obrasci razlika koje su pronašli u skeniranju mozga ne liče ni na jednu drugu patologiju, kao što su to na primer potres mozga ili traumatska povreda mozga.

Ovi nalazi mogu da predstavljaju nešto što nije viđeno ranije, rekao je koautor studije Daglas Smit.

Istraživanje su ubrzo odbacile kubanske vlasti, koje su u više navrata poricale svu odgovornost za bizarnu aferu. Zanimljivo je da je proučavanje osporilo i nekoliko istaknutih stručnjaka, koji su naglasili da razlike u mozgu nisu značajne.

Ovaj bizaran slučaj započeo je 2016. godine, kada su na desetine vladinih službenika i članovi njihovih porodica počeli da prijavljuju niz neuroloških simptoma, uključujući poteškoće sa koncentracijom i pamćenjem, vrtoglavicu, vizuelne probleme i probleme u ravnoteži.

Simptomi su navodno bili povezani sa iznenadnim, intenzivnim zvukovima koje su zvaničnici Stejt departmenta kasnije opisali kao „zvučni napad” ili „fenomen usmeravanja”. Američki zvaničnici nisu pružili nikakve konkretne dokaze za navodni napad, a specifičnosti događaja ostaju misterija.

Kao odgovor na najnoviju studiju, predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Kube Johana Tablada rekla je da nema dokaza da je reč o namernom napadu, dve godine nakon što je istraga otvorena.

Kuba traži od američkih vlasti da okončaju manipulaciju u vezi s tim pitanjem, koje koriste kao izgovor za nametanje više mera agresije protiv integriteta naše zemlje, naše ekonomije i kubanskog naroda”, kazala je ona.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar