MEĐU IZMEĐU

MRAVI KAO PESTICIDI

172 pregleda
Shutterstock

Naučnici sada nude prirodno održivu i efikasnu opciju u borbi protiv štetočina.

Istraživački tim iz Brazila je za potrebe svoje studije posmatrao 17 poljoprivrednih sistema u SAD, Australiji, Velikoj Britaniji i Brazilu. Zaključak je da mravi uz pavilnu kontrolu mogu biti veoma korisni u borbi protiv štetočina, što nakon dužeg vremena dovodi do povećanja prinosa useva. NJihova prednost je i ta što su jeftiniji od pesticida.

Od najmanje 14.000 poznatih vrsta mrava, izabrali su 26 koje uglavnom žive na drveću, ali se gnezde u zemlji i na biljkama. Nakon proučavanja je uočeno da najbolje rezultate pružaju u poljoprivrdnim sistemima na kojima se zajedno uzgajaju usevi i drveće, jer na taj način imaju više hrane i mesta za gnežđenje u senci.Vodeći istraživač studije dr Dijego Anjos sa Univerziteta u Uberlandiji je rekao da rezultati studije ohrabruju farmere da koriste održivije prakse za uzgoj kultura. Međutim, on dodaje da uloga mrava u poljoprivredi još nije sasvim jasna jer i oni na kraju mogu predstavljati problem.

Naime, štetočine kao što su lisne vaši i bele mušice su češći gosti livada i njiva kada se u blizini nalaze mravi, jer se hrane medljikom koju proizvode pa ih ne uništavaju već na neki način uzgajaju u svojoj blizini i brane od predatora. Ipak, istraživači tvrde da alternativni izvori šećera – na tlu, blizu debla ili na granama – mogu prekinuti ovaj zavisan odnos, ali i da ovaj proces tek treba se istraži.

Korisnost mrava u upravljanju prirodnim resursima je poznata već nekoliko vekova i beležena u Kini na plantažama citrusa, prilikom kontrole šumskih štetočina u Kanadi ali i na plantažama u Gani i Nigeriji. Takođe je prema studiji objavljenoj u časopisu Nature potvrđeno da insekti pronađeni na pacifičkim ostrvima Fidžija mogu da uzgajaju najmanje šest vrsta biljaka, kao deo obostrano korisnog odnosa koji datira iz perioda od pre 3 miliona godina.Nakon najava EU da planira smanjenje upotrebe pesticida za 50 posto u borbi za obnovu ekosistema, ovo bi prema mišljenju mnogih mogla da bude efikasna opcija poljoprivrednicima koja bi im na duge staze takođe povećala i prinose.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar