МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МРЕЖЕ ВАМ ПОКВАРЕ ДАН

Getty images

Getty images

Желите ли задржати добро расположење? Научници открили шта треба избегавати.

Довољно је тек неколико минута прочешљавања вести на друштвеним мрежама да човеку поквари дан. Неке земље чини се да су виделе најгоре од коронавируса и укинуле су у међувремену многа ограничења, па ипак вести о пандемији још могу покварити човеково расположење” у само неколико минута, тврде британски и канадски наученици. У научном раду објављеном у медицинском часопису PLOS One научници са Универзитета Есекс и Универзитета Сајмон Фрејзер известили су да је туробно прочешљавање вести о пандемији, подељених на друштвеним мрежама, једна од најмање угодних активности у дану”.

То није изненађење, с обзиром на то да такве приче немилосрдно понављају бројеве дневно умрлих и оболелих и преносе нове информације о државним прописима и ограничењима начина живота”. Чак и сродне вести о проблемима као што су недостатак болничких кревета, ограничења у лечењу и несташице у ланцу опскрбе, попут оних које су натерале произвођаче аутомобила да смање производњу последњих седмица, такође узрокују негативне учинке на ментално здравље. Да би избегли учинак повратне везе” односно тога да ће људи слабијег менталног здравља или они који већ осећају тескобу вероватније тражити негативније вести, научници су вести о пандемији пласирали путем Твитера” и Јутјуба” за око 1.200 учесника истраживања.

Читање у трајању од само 2-4 минута вести везаних за ковид-19 изазвало је тренутно и значајно смањење позитивног расположења и оптимизма”, према одговорима испитаника. Научници су упозорили да су учесници били претежно млади белци и већина су била женског пола, што је онемогућило генерализацију резултата. Ипак, резултати истраживања подударају се са другим истраживањима о утицају пандемије на ментално здравље, рекао је тим, указујући на студије које показују да су се просечни нивои анксиозности и депресије повећали од почетка пандемије. Процене које је раније у октобру објавио британски медицински часопис Lancet сугеришу да је око 160 милиона људи више патило од менталних проблема у 2020. у односу на годину пре.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар