МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МРТВО МОРЕ НЕСТАЈЕ

Илустрација

Илустрација

Група од 300 жена и мушкараца волонтера позирала је нага, обојена у бело, у пустињи код Арада у Израелу да би скренули пажњу да нестаје Мртво море. Њих је недавно фотографисао амерички фотограф Спенсер Таник, аутор сличних инсталација на другим егзотичним местима широм света, укључујући Француску земљу вина, швајцарски глечер и плажу у Јужној Африци.

Фотограф је рекао да за њега посета Израелу увек представља посебно искуство и да је срећан када тамо дође и фотографише у јединој земљи Блиског истока која дозвољава такву уметност. Фотографисање је промовисало Министарство туризма Израела. Волонтери су се окупили у рано поподне, скинули одећу и премазали своја тела белом бојом, у пустињи крај израелског града Арада.

Фотографисање је трајало око три сата, а организатори су изразили наду да ће се тиме привући пажња на важност очувања Мртвог мора, најниже тачке на планети, 427 метара испод површине светског океана, које постепено нестаје јер Израел и суседне земље усмеравају притоке у пољопривредна подручја. Министарство туризма Израела је изразило наду да ће уметничка инсталација привући посетиоце. Израел је затворио своја врата за многе стране путнике током пандемије коронавируса, али их поново постепено отвара за оне које су вакцинисани, јер број нових случајева заразе у тој земљи опада.

Фотографије АП фото/Ариел Сћалит

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар