MEĐU IZMEĐU

MUŠKARCI ŠIRE KORONU

282 pregleda
Shuttersrock

Odrasli proizvode 62 odsto više aerosola nego maloletnici, a muškarci 34 odsto više aerosola nego žene.

Muškarci i osobe koje glasno pričaju šire kovid lakše nego žene i osobe koje tiše pričaju, pokazala je studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Kolorado.Njihov istraživački tim analizirao je emisiju respiratornih aerosola kod zdravih pojedinaca različitih starosnih grupa i pola dok su razgovarali i pevali u kontrolisanom laboratorijskom okruženju.Merili su koncentracije čestica između 0,25 i 33 mikrometra kod 63 učesnika starosti od 12 do 61 godine, a praćena je glasnoća govora i količina izdahnutog ugljen-dioksida.

Sve su to merili i kod pojedinaca sa maskama i kod onih bez maski.Istraživači su zaključili da se pevanjem proizvodi 77 odsto više aerosola nego pričanjem, odrasli proizvode 62 odsto više aerosola nego maloletnici, a muškarci 34 odsto više aerosola nego žene.Međutim, nakon uzimanja u obzir glasnoće govora i količine izdahnutog ugljen-dioksida, razlike u godinama i polu bile su slabije i više nisu bile statistički značajne.

„Da li je pevanje gore od govora kada je reč o tome koliko se čestica emituje? Prema studiji – da. Što se glasnije priča ili peva – to su emisije veće, stoji u objavi.Dokazi ukazuju na to da prenos aerosola igra važnu ulogu u širenju virusa SARS-CoV-2, odnosno kovida, navode istraživači u svojoj studiji.Oni, takođe, ističu da bi trebalo dodatno da se istraži kako glasnoća govora i količina izdahnutog ugljen-dioksida utiču na širenje zaraze u zatvorenom prostoru.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar