МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МУТАЦИЈЕ НЕ ДЕЛУЈУ

Shutterstock

У великој студији која користи глобални скуп података о геномима вируса од 46.723 људи са ковидом-19 из 99 земаља, истраживачи су идентификовали више од 12.700 мутација или промена вируса SARS-Cov-2.

„Срећом, открили смо да ниједна од ових мутација не доводи до бржег ширења ковида-19”, рекла је Луси ван Дорп, професорка у Генетичком институту Универзитетског колеџа у Лондону (UCL) и једна од водећих истраживача студије и додала: „И да наставимо да надгледамо нове мутације, посебно када се вакцине уводе”. Познато је да вируси мутирају све време, а неки, попут вируса грипа, мењају се чешће од других. Већина мутација је неутрална, али неке могу бити корисне или штетне за вирус, а неке могу учинити вакцине против њих мање ефикасним.

Kада се вируси овако промене, вакцине против њих морају се редовно прилагођавати како би се обезбедило да погађају праву мету”. Са вирусом SARS-Cov-2, прве вакцине које су показале ефикасност против болести коју изазива могле би добити регулаторно одобрење и почети да се користе за имунизацију људи пре краја године.

Франсоа Балу, професор са UCL, који је такође радио на студији, рекао је да њени налази за сада не представљају претњу по ефикасност вакцине против ковида-19, али је упозорио да би скоро увођење вакцина могло извршити нови селективни притисак на вирус да мутира да би покушао да избегнете људски имунолошки систем.Вести на пољу вакцина изгледају сјајно”, рекао је он и додао:Вирус ће у будућности можда стећи мутације у ,бекству’ од вакцине, али уверени смо да ћемо моћи одмах да их региструјемо, што ће омогућити благовремено ажурирање вакцина ако буде потребно”. Студија мутација, чији су прелиминарни налази првобитно објављени у мају као препринт пре него што су је прегледали други научници, у целости је објављена ове недеље у часопису Nature Communications.

Истраживачки тим са британског UCL и Универзитета Оксфорд, и са француског Cirad и Universite de la Reunion, анализирао је геноме вируса 46.723 људи са ковид-19 из 99 земаља, прикупљених до краја јула 2020. године. Међу више од 12.706 идентификованих мутација, чини се да се неких 398 појавило више пута и независно, рекли су истраживачи. Од тога су се научници усредсредили на 185 мутација за које су утврдили да су се догодиле најмање три пута независно током пандемије. Истраживачи нису пронашли доказе да било која од уобичајених мутација повец́ава преносивост вируса. Уместо тога, рекли су, најчешће мутације су неутралне за вирус.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар