MEĐU IZMEĐU

MUVA OD 47 MILIONA

358 pregleda

Međunarodni tim naučnika sa Bečkog univerziteta pronašao je fosilne ostatke do sada nepoznate vrste muve, stare 47 miliona godina, u jami Mesel u Nemačkoj koja se nalazi pod zaštitom Uneska.U stomaku muve iz roda Hirmoneura pronađen je polen različitih biljaka, čime su naučnici dobili uvid u način ishrane, tadašnju ekologiju i ulogu muve kao oprašivača.Studija je objavljena u naučnom časopisu Current Biology, saopštila je Kancelarija grada Beča u Beogradu. Danas se u tipične oprašivače ubrajaju pčele, leptiri i bumbari koji se delimično hrane polenom. Manje je poznato da i muve igraju ulogu u procesu oprašivanja.

„Sadržaj polena u stomaku fosilne muve dovodi do zaključka da su se muve pre 47 miliona godina hranile polenom i bile značajne za širenje polena različitih biljnih taksona, objašnjava Fridgajr Grimson iz Odeljenja za botaniku i istraživanje biodiverziteta.On je rekao da su u starim suptropskim i tropskim ekosistemima muve verovatno bile značajniji oprašivači od pčela.

U stomaku muve pronađen je uglavnom polen vodene vrbe, koja raste u močvarnom i priobalnom području jezera i puzavice devojačkog grožđa koja se nalazi na drveću.Pretpostavlja se da muva nije prelazila velike razdaljine u potrazi za hranom i da je tražila polen biljaka u okruženju.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar