МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МУВА ОД 47 МИЛИОНА

Pixabay

Међународни тим научника са Бечког универзитета пронашао је фосилне остатке до сада непознате врсте муве, старе 47 милиона година, у јами Месел у Немачкој која се налази под заштитом Унеска. У стомаку муве из рода Hirmoneura пронађен је полен различитих биљака, чиме су научници добили увид у начин исхране, тадашњу екологију и улогу муве као опрашивача. Студија је објављена у научном часопису Current Biology, саопштила је Kанцеларија града Беча у Београду. Данас се у типичне опрашиваче убрајају пчеле, лептири и бумбари који се делимично хране поленом. Мање је познато да и муве играју улогу у процесу опрашивања.

„Садржај полена у стомаку фосилне муве доводи до закључка да су се муве пре 47 милиона година храниле поленом и биле значајне за ширење полена различитих биљних таксона, објашњава Фридгајр Гримсон из Одељења за ботанику и истраживање биодиверзитета. Он је рекао да су у старим суптропским и тропским екосистемима муве вероватно биле значајнији опрашивачи од пчела.

У стомаку муве пронађен је углавном полен водене врбе, која расте у мочварном и приобалном подручју језера и пузавице девојачког грожђа која се налази на дрвећу. Претпоставља се да мува није прелазила велике раздаљине у потрази за храном и да је тражила полен биљака у окружењу.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар