MEĐU IZMEĐU

MUZIKA PAUKOVE MREŽE

186 pregleda
Shutterstock

Naučnici uspeli vibraciju niti da prevedu u tomove.

Svaka nit u paukovoj mreži ima svoju vibraciju uz pomoć koje naučnici pokušavaju da odgonetnu jezik paukova.Pauci se uglavnom oslanjaju na čulo dodira. Telo i noge su im prekriveni sitnim dlačicama koje hvataju različite vrste vibracija.Plen šalje jednu vrstu vibracija, pauk uhvaćen u tuđu mežu vibrira drugačije, dok dašak vetra trese mrežu na treći način. Svaka nit mreže poizvodi svoj ton.

Pre par godina, naučnici su preveli strukturu mreže u muziku i zajedno sa umetnikom Tomasom Saracenom kreirali interaktivni muzički instrument pod nazivom Spider Canvas.Tim je kasnije poboljšao svoj rad, dodavanjem interaktivne komponente virtuelne stvarnosti, koja omogućava ljudima interakciju sa mrežom. Ova studija, kako tim kaže, ne samo da će im pomoći da bolje razumeju trodimenzionalnu strukturu mreže, već će pomoći i da naučimo jezik paukova.Pauk živi u okruženju vibrirajućih struna. Oni slabo vide, pa se oslanjaju na razumevanje sveta kroz vibracije koje imaju različite frekvencije, kaže Markus Buler, koautor studije iz Tehnološkog instituta u Masačusetsu.

Kako zamišljate mrežu? Najčešće kao palačinku sa radijalnim zracima – nitima koje se šire iz centa. Međutim, većina mreža je izgrađena u tri dimenzije i mnogo su složenije strukture. Da bi proučavao strukturu ovakvih mreža, tim istraživača je tropskog paukaCyrtophora citricola, stavio u pravougaonu kutiju i čekao da prostor u njoj ispuni trodimenzionalnom mrežom. Zatim su laserom da osvetlili, a onda i kreirali slike visoke rezolucije na kojima se vidi dvodimenzionalni poprečni presek mreže.

U sledećem koraku, posebno dizajniran algoritam spojio je strukturu trodimenzionalne mreže iz dvodimenzionalnih poprečnih preseka. Da bi se sve to pretvorilo u muziku, različite zvučne frekvencije su raspoređene na različite žice. Tako generisane note su svirale po obrascima zasnovanim na strukturi mreže. Poslušajte sami:

https://www.youtube.com/watch?v=QsoCCRpSp-Q&t=4s.

(Izvor Nacioalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar