МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НА ДОБРОБИТ ПАЦИЈЕНАТА

Илустрација (Рехаб вик 2019)

Више од 1.500 учесника из 65 земаља на „Рехаб вику 2019 у Торонту (Канада), чији је главни организатор био академик Милош Р. Поповић, наше горе лист, имали су прилику да чују најновија сазнања и виде најсавременије уређаје у научној области која обједињује медицину и инжењерство. Један од пленарних предавача био је академик Дејан Поповић.

 Лазар Јовановић

 „Торонто је (културолошки и етнички) најразноврснији град на планети”, била је порука академика Милоша Р. Поповића, главног организатора „Рeхaб вика 2019” у Торонту, на отварању конференције. Доктор Поповић је директор КАЈТ истраживачког института који припада болничком систему познатом као Рехабилитациони институт у Торонту, и професор је на Универзитету Торонту. У наставку поруке он је рекао: „Ова разноврсност идеја и култура омогућила нам је да постанемо један од лидера у области рехабилитационих технологија и медицинских истраживања”.

Исто се може рећи и за саму конференцију, која је у свом четвртом издању окупила инжењере, истраживаче, клиничко особље, студенте и представнике приватног сектора из 65 земаља.

„Рехаб вик” (https://www.rehabweek.org/) је једнонедељни скуп/конференција у области рехабилитационих технологије, чији циљ je да омогући и мотивише разговор и сарадњу различитих протагониста у овом пољу, као што су лекари, инжењери, терапеути, психолози, научници, пацијенти и неговатељи. Учесници су имали прилику да чују предавања и панел дискусије које дотичу разнолике аспекте рехабилитационих наукa. Поред тога, свака од појединачних конференција организује предавања која су специфична за њихову публику. Овај концепт даје учесницима широк репертоар стручних и клинички релевантних предавања и пружа прилику да изаберу дискусије према својим интересовањима.

Идеја о „Рeхaб вику” рођена је из потребе да се омогући ефикасна комуникација корисника рехабилитационих технологија, научника, инжењера и клиничара који учествују у развијању рехабилитационих система. Знање о потребама корисника, у овом случају, доктора, клиничког особља и њихових пацијената, неопходно је за успешне иновације у развоју медицинске технологије. „Рехаб вик” окупља све потенцијалне учеснике на једној месту и омогућава им да симултано учествују на више конференција, размењујући сазнања и искуства.

Ћаскање у паузи

 Први „Рeхaб вик” организован је 2011. године у Цириху (Швајцарска) када су се три конференције IEEE –  Интернационална конференција за рехабилитациону роботику (ICORR), Интернационални симпозијум неурорехабилитације (INRS) и Интернационална конференција за виртуелну еехабилитацију (ICVR) – објединиле да максимизирају размену идеја у области рехабилитације са једним циљем: прогрес за добробит пацијената.

„РeхaбВик 2011” имао је више од 650 посетилаца и омогућио је бројна партнерства, остављајући јаке утиске који су мотивисали научна друштва да се поново окупе. Тако су се INRS, ICVR и Конференција за савремени развој у неурорехабилитацији (ICRAN) 2015. године удружиле у Валенсији (Шпанија) и организовале друго издање „Рeхaб вика”. Након 2015. „Рехaб вик” је организован сваке друге године: 2017. у Лондону (Уједињено Краљевство) и 2019. у Торонту (Канада). Скуп у Лондону чиниле су четири конференције, имао је преко 1.200 посетилаца и посведочио је очевидну заинтересованост за интердисциплинарну комуникацију.

Милош Р. Поповић отвара скуп

Овогодишњи „Рехаб вик 2019”, организован под окриљем КАЈТ истраживачког института, први пут је окупио шест научних друштава: Интернационала друштво функционалне електричне стимулације (IFESS), Интернационални конзорцијум за рехабилитациону роботику (ICORR), Интернационално индустријско друштво за савремену рехабилитациону технологију (IISART), Амерички конгрес за рехабилитациону медицину (ACRM), Северноамеричко друштво рехабилитационог инжењерства и помоћне технологије (RESNA) и Интернационално друштво протеза и ортоза (ISPO).

Захваљујући RESNA конференцији, „Рeхaб вик 2019” био је јединствен у још једном аспекту. Студенти су имали прилику да се такмиче за најкреативније иновације у дизајну рехабилитационих и помоћних технологија. Поред студентског такмичења, предузетници су изложили своје производе током „Dvelopers Showcase-a. Циљ овог програма био је да се произвођачи разговарају са потенцијалним корисницима о новим идејама и побољшањима својих производа у развојној фази.

Изложба нових рехабилитационих технологија

„Рeхaб вик 2019” окупио је више од 1.500 учесника из 65 земаља, укључујући двадесетак учесника из Србије. Тако је академик Дејан Поповић са Електротехничког факултета у Београду последњег дана одржао пленарно предавање „Улога функционалне електричне стимулације у рехабилитацији”. Започео га је причом о Лојзеу Водовнику, једном од пионира функционалне електричне стимулације, у чију част се додељује годишње на IFESS конференцији најбољим студентима за научни допринос.

Награђени и професори: слева на десно: академик Дејан Поповић, др Тијери Келер, Кристина Салчов-Хомен (треће), Атсуши Сасаки (друго), Лазар Јовановић (прво место), и професор Матија Милошевић.

Здравство еволуира ка све већој интеграцији медицине и технологије. Следећи „Рехаб вик” биће у Ротердаму (Холандија) јула 2021.

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

Оставите коментар