MEĐU IZMEĐU

NA EVROPI VODENA PARA

248 pregleda
NASA

U atmosferi Jupiterovog meseca nađena samo je na jednoj njegovoj strani.

Naučnici su nedavno posmatranjem svemirskim teleskopom Habl u atmosferi Ganimeda, jednog od Jupiterovih meseca, otkrili vodenu paru.A zatim su, koristeći se istom tehnikom, prilikom analize arhivskih snimaka i podataka ustanovili da ona postoji i u atmosferi ledenog meseca Evropa, ali samo na jednoj njegovoj strani, odnosno polovini.

Evropa, jedan od 79 Jupiterovih meseca, šesti je najbliži satelit ovoj džinovskoj plaenti šesti po veličini u Sunčevom sistemu. Radi se o ledenom svemirskom telu koje je veće od patuljaste planete Plutoa.Površina mu puna ožiljaka i pukotina, a prosečna temperatura na površini iznosi 170° Celzijusvih stepeni ispod nule. No naučnici smatraju da Evropa ispod svoje ledene površine skriva ogroman okean u kojem bi možda moglo biti i vanzemaljskog života. Sada su astronomi prvi put otkrili dokaze o postojanju stabilne vodene pare u atmosferi Evrope, piše ESA.

Astronomi su pronašli vodenu paru na strani koja je suprotna Evropinom Evropinom kretanja. Naime, Jupiterov pratilac je plimski zaključan, što znači da mu je, kao i našem Mesecu, jedna strana uvek okrenuta ka matičnoj planeti.Otkriće vodene pare na Ganimedu i na jednoj strani Evrope poboljšaće naše razumevanje atmosfere ledenih meseca. Iznenađuje da u atmosferi postoji stabilna količina H2O s obzirom na tako niske temperature na površini”, rekao je astronom Lorenc Rot iz Kraljevskog tehnološkog instituta KTH u Stokholmu.

On je analizirao arhivske podatke posmatranja od 1999, 2012, 2014. i 2015. godine dok je mesec bio na različitim položajima u svojoj orbiti. Na taj način je mogao odrediti količinu kiseonika (molekul vode se sastoji od atoma vodonika i kiseonika) u atmosferi i zatim na temelju jačine emisija na različitim talasnim dužinama ustanoviti prisustvo vodene pare. Naučnici su i ranije zabeležili vodenu paru na Evropi, ali je ona bila povezana s mlazevima vode koji izbijaju kroz led; slično gejzerima na Zemlji – s tim što su na ovom udaljenom mesecu viši od 100 kilometara.

Novi rezultati, međutim, pokazuju da se u opažanjima od 1999. do 2015. nalaze slične količine vodene pare raspoređene na većem području. To ukazuje na dugoročno postojanje atmosfere s vodenom parom na jednoj strani. Na strani Evrope koja je uvek okrenuta prema Jupiteru nisu pronađeni dokazi o vodenoj pari.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar