MEĐU IZMEĐU

NA MODROZELENI POGON

191 pregleda
Ilustracija

Naučnici šest meseci napajali kompjuter pomoću algi.

Inženjeri sa Univerziteta Kembridž napajali su mikroprocesor duže od šest meseci koristeći isključivo energiju dobijenu od modrozelenih bakterija, odnosno algi. Metod bi u budućnosti mogao da se koristi da napaja veliki broj električnih uređaja.„Internet u stvari, zahteva sve veće količine energije, a mi mislimo da će ona morati da dolazi iz sistema koji je stvaraju, umesto iz klasičnih baterija, kaže biohemičar Kristofer Houv.

Internet koristimo da tvitujemo, delimo fotografije na Instagramu i snimke na Tik-Toku, a međuumrežavanje velikog broja objekata, vozila i zgrada sa ugradnom tehnikom, pametnim uređajima i drugom elektronikom koju koristimo u svakodnevnom životu traži sve više energije.U nekim slučajevima, ovakvi uređaji funkcionišu daleko od električne mreže ili na zabačenim mestima gde nije lako imati dovoljan stabilan izvor baterija.

Fotonaponske solarne ćelije očigledno su rešenje za ovakve slučajeve, ali šta ćete raditi ukoliko vam i preko noći treba energija. Moraćete da primenite bateriju, koja, ne samo da dodaje na masi, već povećava troškove i potencijalno je toksična.Zato su naučnici napravili živi izvor energije koji koristi metan i čini mnogo jednostavniju energetsku ćeliju koja ne slabi zavisno od doba dana.

Alge bi mogle da budu rešenje koje bi se ponašalo kao solarna ćelija i živa baterija.Naučnici već istražuju potencijal modrozelenih bakterija da napajaju veće sisteme.„Naš fotosintetski uređaj ne funkcioniše kao baterija jer konstantno koristi svetlost kao izvor energije, objašnjava Houv.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar