МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НА МОДРОЗЕЛЕНИ ПОГОН

Илустрација

Илустрација

Научници шест месеци напајали компјутер помоћу алги.

Инжењери са Универзитета Кембриџ напајали су микропроцесор дуже од шест месеци користећи искључивo енергију добијену од модрозелених бактерија, односно алги. Метод би у будућности могао да се користи да напаја велики број електричних уређаја. „Интернет у ствари, захтева све веће количине енергије, а ми мислимо да ће она морати да долази из система који је стварају, уместо из класичних батерија, каже биохемичар Кристофер Хоув.

Интернет користимо да твитујемо, делимо фотографије на Инстаграму и снимке на Тик-Току, а међуумрежавање великог броја објеката, возила и зграда са уградном техником, паметним уређајима и другом електроником коју користимо у свакодневном животу тражи све више енергије. У неким случајевима, овакви уређаји функционишу далеко од електричне мреже или на забаченим местима где није лако имати довољан стабилан извор батерија.

Фотонапонске соларне ћелије очигледно су решење за овакве случајеве, али шта ћете радити уколико вам и преко ноћи треба енергија. Мораћете да примените батерију, која, не само да додаје на маси, већ повећава трошкове и потенцијално је токсична. Зато су научници направили живи извор енергије који користи метан и чини много једноставнију енергетску ћелију која не слаби зависно од доба дана.

Алге би могле да буду решење које би се понашало као соларна ћелија и жива батерија. Научници већ истражују потенцијал модрозелених бактерија да напајају веће системе. „Наш фотосинтетски уређај не функционише као батерија јер константно користи светлост као извор енергије, објашњава Хоув.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар