МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НА ПУТ У СТАКЛЕНОМ ВОЗУ

Илустрација

Француски дизајнер Тијери Гоген потписује дизајн спектакуларног стакленог луксузног воза који ће постати стварност.

Он је познат по свом раду на суперјахтама, међу којима је она од 80 метара легендарног визионара Стива Џобса. Овог пута му је фокусу концепт луксузног воза с провидним зидовима, а свој пројекат је назвао Г Траин. Описан као палата на точковима”, воз ће бити дугачак 400 метара и састојаће се од 14 вагона. Сваки од њих биће као одвојена просторија у великој палати, а имаће све – од пријемне собе у центру, простора за боравак, забаву, дружења до салона. Kрила воза се могу трансформисати у терасе, а тајни врт ће, такође, бити намењен опуштању гостију.

Екстеријер ће бити направљен од стакла, односно технологије која ће контролисати провидност. Стаклена површина у унутрашњости ће послужити и као екран, односно пројектовати жељени крајолик или амбијент.

Тијери Гоген да је воз намењен индивидуалном купцу, а не компнији. Цео пројекат кошта 350 милиона долара, а за производњу ће бити потребне две и по године. У возу ће бити довољно места за око 18 гостију који ће преспавати у њему, али ће у случају пријема и забава моћи примити много више људи. Биће направљен за железницу у Европи и САД, а кретаће се брзином до 160 километара на сат.

У процесу производње учествоваће различити експерти, укључујући швајцарског произвођача возова Штадлера, произвођача стакла Сент-Гобена и британску инжењерску компанију Еклерсли О’Калаган. Возови доприносе мањој емисији у односу на остале начине транспорта, а дизајнер се нада да ће његов наговестити почетак новог тренда релативно одрживог луксуза.

(Извор Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар