MEĐU IZMEĐU

NA RUBU MLEČNOG PUTA

253 pregleda
EPA

Astronomi su otkrili na rubu Mlečnog puta grupu zvezda koje su najudaljenije od Zemlje, dalje od bilo koje dosad poznate zviezde naše galaksije i na pola su puta do susedne Andromede.Tih 208 zvezda nalazi se na najudaljenijim tačkama galaktičkog hala Mlečno puta, rekli su naučnici. Najudaljenija je na 1,08 miliona svetlosnih godina od Zemlje. Zvezde su opažene teleskopom sa planine Mauna Kea na Havajima i svrstane u kategoriju zvezda RR Lyraekoje imaju relativno malu masu i uobičajeno malu količinu elemenata težih od vodonika i helijuma. Zvezde s rubova galaktičkog hala mogu se smatrati zvezdanom siročadi jer verobatno potiču iz manjih galaksija koje su se naknadno sudarile s većom galaksijom kakva je Mlečni put.

„Naše tumačenje porekla tih udaljenih zvezda jeste da su one najverovatnije rođene u halu patuljastih galaksija, a progutao ih je Mlečni put”, kaže Juting Feng, doktorand astronomije na Univetrzitetu Santa Kruz u Kaliforniji.Njihove matične galaksije gravitacijski su raskomadane, a zvezde ostavljene na udaljenim rubovima kao ostaci fuzije.Mlečni put se vremenom uvećavao usled tih kataklizmi. Velike galaksije rastu proždirući manje, one su kanibali, jedu vlastitu vrstu”, dodaje koautor studije Radža Guha Takurta.

Halo Mlečnog puta ima unutrnji i spoljni deo i mnogo je veći od galaktičkog diska pretrpanog zvezdama. Galaksija, koja u svojem središtu ima supermasivnu crnu rupu nekih 26.000 svetlosnih godina od Zemlje, sadrži možda od 100 do 400 milijardi zvezda. Jedna od zvezda je i Sunce koje se nalazi u galaktičkom disku Mlečnog puta.Halo sadrži oko 5 posto zvezda galaksije. Udaljeni halo na spoljašnjem rubu slabo je poznata oblast.

„Možemo videti da su periferije solarnog hala Andromede i Mlečnog puta doista proširene, gotovo se dodiruju”, podseća Feng. Potraga za životom van Zemlje fokusira se na stenovite planete nalik našoj koje kruže u takozvanoj nastanjivoj zoni oko zvezda. Do sada je otkriveno više od 5.000 planeta van Sunčeva sistema, zvanih egzoplanete.Ne možemo sa sigurnošću tvrditi, no svaki spoljašnji halo verovatno ima planete koje u njima kruže kao Sunce i njemu slične zvezde u Mlečnom putu”, navodi Guha Takurta.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar