MEĐU IZMEĐU

NA SRPSKOM PRVA U SVETU

152 pregleda

Vikipedija na srpskom na prvom mestu u svetu po broju unetih novih referenci.

Globalna kampanja uređivanja referenci #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca) svrstala je Vikipediju na srpskom na prvo mesto po doprinosu proverljivosti članaka na Vikipediji, saopštila je Vikimedija Srbija. Ukupno 31 urednik Vikipedije na srpskom jeziku uneo je čak 17.112 referenci u članke gde su one nedostajale, čime je Vikipedija na srpskom zauzela prvo mesto u svetu, dodaje se u saopštenju.

Kampanja uređivanja referenci se organizuje svake godine, u susret rođendanu Vikipedije, sa ciljem povećanja pouzdanosti i proverljivosti članaka koji se na njoj nalaze.Vikipedija je jedno od prvih mesta na koje čitaoci dolaze pri potrazi za informacijama, što se pokazalo od izuzetne važnosti tokom pandemije virusa korona, kada su bili potrebni ažurni, pouzdani i proverljivi podaci.

Ovom kampanjom, članci dobijaju nove i proverene izvore podataka, čime se pospešuje pouzdanost najveće elektronske enciklopedije, Vikipedije.Sa ubedljivo najviše unetih referenci, prvo mesto je zauzela Vikipedija na srpskom jeziku i nastavila niz uspešnog učešća u kampanji.Iza srpske Vikipedije slede poljska sa unetih 4.376 referenci i makedonska sa 3.526 unetih referenci.

Vikimedija Srbije je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković”, Bibliotekom grada Beograda i Vikimedijinom Zajednicom Republike Srpske učestvovala u kampanji dodavanja referenci na Vikipediji#1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca).Kampanja je trajala od 15. januara do 5. februara 2021. godine, a osim bibliotekara, pridružili su joj se i drugi zainteresovani pojedinci.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar