MEĐU IZMEĐU

NAĐEN NEPOZNATI ŽIVOT

1.553 pregleda
Ilustracija

Mikrobi su najmanji poznati živi organizmi na Zemlji i može ih se naći posvuda, čak i u vrlo hladnim uvjetima poput onih na Marsu, odnosno u vulkanskim pećinama. Naučnici su na Havajima nedavno pronašli neverovatan izbor nepoznatih mikroba koji rastu u geotermalnim špiljama, cevima nastalim od lave i vulkanskim otvorima.Ove podzemne strukture nastale su pre 65 do 800 godina i do njih dopire malo ili nimalo sunčeve svetlosti. Takođe mogu sadržati otrovne minerale i gasove. No uprkos tome vrve od mikroba.

Istraživači su uzeli uzorke mikroba između 2006. i 2009, a zatim ponovno između 2017. i 2019. i otkrili više jedinstvenih oblika života nego što se očekivalo. Kada su sekvencirali 70 uzoraka za jedan RNK gen, koji se obično koristi za identifikaciju mikrobne raznolikosti, nisu mogli uporediti nijedan dobijeni rezultat s poznatim rodovima ili vrstama, barem ne s velikom pouzdanošću.Ovo pokazuje da su vulkanske pećine nedovoljno istraženi ekosistemi”, navode naučnici.

Posle biljaka, mikrobi čine većinu biomase našeg planeta i gotovo svu biomasu u dubokom podzemlju. Budući da su tako sićušni i žive u ekstremnim sredinama, istraživači su ih često zanemarivali u svojim istraživanjima, piše Science Alert. Kako je krenula era svemirskih istraživanja, u naučnoj zajednici pokazuje se sve veći interes za njih jer žive u okruženjima vrlo sličnim onima na Marsu. Nedavne procene pokazuju da je nepoznato 99,99 posto svih vrsta mikroba; zbog čega ih neki u šali nazivaju tamnom tvari”.

Novo istraživanje naglašava koliko ovi oblici života znaju biti čudni. Raznolikost među nalazištima je varirala. Drevnije cevi, stare između 500 i 800 godina, sadržale su raznolikije populacije mikroba nego mlađe dobi ili geotermički aktivna mesta.S druge strane, dok su starija područja bila raznolikija, mlađa i aktivnija imala su složenije interakcije mikroba, verovatno zbog manje raznolikosti. Naime, da bi preživeli, izgleda da i mikrobi moraju sarađivati.

(Ilustracija Frontiers/Jimmy Saw)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar