Bez kategorije

NAGLUVI DINOSAURUS

146 pregleda
YouTube/Edelweiss Coins

Prma novoj studiji, dinosaurus s teškim oklopom i šiljcima na vratu i ramenima verovatno je bio trom samotnjak koji nije imao dobar sluh.

Naučnici su analizirali moždani deo 80 miliona godina starog nodosaurida, dinosaurusaa biljojeda. Fosil Struthiosaurus austriacusa Struthiosaurusa austriacusa prvi je put otkriven u Austriji i nalazi se u zbirci Instituta za paleontologiju u Beču. Dok su neki od ovih glomaznih dinosaurusa mogli dostići do 8 metara dužine, Struthiosaurus bio relativno mali – 2,7 metara. Da bi bolje razumeli kako su funkcionisala njegova čula sluha i ravnoteže, stručnjaci su pomoću mikro-CT skenera proučavali mali deo skupa kostiju stražnjeg i gornjeg dela lobanje.

Otkrili su da je ovaj dinosaurus imao vrlo mali flocculus, deo mozga odgovoran za fiksaciju očiju kada su glava, vrat ili telo u pokretu. Ovaj nalaz, u kombinaciji s polukružnim oblikom unutrnjih ušnih kanala, ukazuje na to da se da se nodosaurid vrlo sporo kretao.Ova životinja bila je vrlo pasivna i troma, nije bila agresivna. No znala se brinuti za sebe da bi preživela”, rekao je paleontolog Marko Šade sa Univerziteta Grajfsvald u Nemačkoj. Dinosaurus nije bio slep i mogao je videti kada mu prilaze grabljivci.Dok su se neki od njegovih rođaka branili snažnim repom, Struthiosaurus se verovatno više oslanjao na svoj oklop, koristeći pasivni stil samoodbrane”, dodao je naučnik, a prenosi CNN.

Naučnici su tokom analize uočili da je ovaj nodosaurid imao najkraći pužić ikada pronađen kod dinosaurusa. Pužić se nalazi u unutrnjem delu uha, a njegova veličina može odrediti sposobnosti sluha.Izgleda da se radi o životinji koja se prilagodila relativno neaktivnom načinu života sa ograničenim društvenim interakcijama”, napisali su autori studije. Naučnici smatraju da su mnogi dinosaurusi živeli i putovali u grupama, ali ova vrsta je verovatno zbog svog slabog sluha živela kao usamljeno.

Sluh ovog dinosaurusa očigledno nije bio dobro razvijen i stoga je, ako je bilo potrebno, verovatno komunicirao s drugima jedinkama nevokalno”, rekla je Katrin Pfaf iz Bečkog instituta za paleontologiju. Paleontolozi inače smatraju da oni nisu bili neke društvene životinje. Budući da je intraspecifična komunikacija temeljena na zvuku popularno sredstvo među životinjama, donekle ograničene slušne sposobnosti nodosaurida ukazuju na to da nisu bili skloni prevelikom društvu”, dodao je Marko Šade.Istraživanje pod imenomNeuroanatomy of the nodosaurid Struthiosaurus austriacus (Dinosauria: Thyreophora) supports potential ecological differentiations within Ankylosauria objavljeno je u časopisu Scientific Reports.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar