ПАНДОРИНА КУТИЈА

НАГОВЕШТАЈ РАКА ТРЗАЈ

Shutterstock

Shutterstock

Трзање мишића узроковано је невољним контракцијама у том подручју или неконтролисаним трзањем мишићне групе коју опслужује једно моторно нервно влакно.

Рак је болест у којој неке од телесних ћелија неконтролисано расту и шире се на друге делове тела. Симптоми су бројни, али многи од знакова упозорења наизглед нису повезани с настанком тумора. Понекад је канцерозни тумор малигни, што значи да може расти и ширити се на друге делове тела где су живци у средишту, узрокујући трзаје мишића или грчеве. Трзање мишића узроковано је невољним контракцијама у том подручју или неконтролисаним трзањем мишићне групе коју опслужује једно моторно нервно влакно.

Симптоми се обично јављају када тумор почне да притиска мозак, заустављајући нормално функционисање дела органа. Тумор мозга може иритирати неуроне у мозгу, узрокујући контракције мишића, трзање, утрнулост и трнце, плитко дисање и губитак свести. Тумори који се шире на темпорални режањ, фронтални режањ и темени режањ могу узроковати проблеме у говору, доношењу одлука, решавању проблема, концентрацији и функцијама брзине размишљања. Стога је неопходно решити симптоме чим се они појаве. У сваком случају саветује се да, чим приметите неке промене, одмах контактирате свог лекара да би се урадили даљи тестови.

Ако је захваћена кичмена мождина, могу настати проблеми у мишићима, као што је затезање мишићног ткива у нози, глежњу и стопалу. Већина примарних тумора су бенигни и споро расту. Секундарни тумори су ћелије рака које долазе из других делова тела.

Бол која настаје око мишића назива се мишићно-коштана бол. И трзај и грч су врсте мишићно-коштаних болова. Трзање мишића и грч мишића су нехотичне контракције мишића, али нису потпуно исте. Трзање мишића је кратка контракција која се може понављати. Може узроковати нелагоду и може бити благо болно. Грч мишића је продужена контракција. Може довести до јаких болова, чак и дуготрајних грчева.

Ако је захваћена кичмена мождина, могу настати проблеми у мишићима, као што је затезање мишићног ткива у нози, глежњу и стопалу. Већина примарних тумора су бенигни и споро расту. Секундарни тумори су ћелије рака које долазе из других делова тела. Неки велики карциноми за које се зна да се шире на кичмену мождину укључују рак простате, рак плућа и рак дојке. Због своје велике способности метастазирања, ови се карциноми лако могу проширити на ткиво унутар кичме.

Такође је познато да се две врсте рака крви, као што је леукемија, шире на кичму. То се обично догађа када малигност потиче из белих ћелија или плазме унутар коштане сржи. Kада се рак прошири на кичму, пацијенти могу доживети губитак свести или тонуса мишића. То би стање могло бити праћено спорадичним епизодама трзања или опуштања мишића или потпуним губитком контроле над телесним функцијама, као што је губитак контроле бешике. Људи могу осетити бол у леђима која се с временом погоршава, а често је концентрисана на средњи или доњи део леђа, и обично је јака и не ублажава се лековима против болова. Ова бол се погоршава када лежите или се напрежете, а може се проширити на кукове или ноге. Такође га може пратити и слабост мишића у ногама која узрокује падове, отежава ходање, а може се толико погоршати да чак може довести и до парализе.

Осим трзања мишића и грчева, постоји неколико других знакова у телу који би могли да сигнализују рак. То укључује губитак апетита, крв у столици, крв у мокраћи, кашаљ који не пролази, екстремни умор, грозницу која не пролази, квржицу у врату, ноћно знојење, промене на кожи, отечене лимфне чворове, проблеме с гутањем и необјашњиви губитак тежине. Осетите ли било који од наведених симптома, посаветујте се са својим лекаром.

Међутим, није свако трзање мишића или грчеви знак рака. Они се могу догодити и из других разлога. То укључује стрес, конзумацију превише кофеина, лошу исхрану, интензивно вежбање или могу бити нуспојава неких лекова. Многи људи доживе трзаје у мишићима очног капка, палца или потколенице. Ове врсте трзања обично нестају након неколико дана и често су повезане са стресом или тескобом. Саветује се посета лекару ако се грчеви мишића редовно јављају и не пролазе ни након што порадите на одмору, хидратацији и правилној исхрани.

Не треба занемарити сваки знак упозорења који се односи на озбиљне болести попут рака. Ако се не лече, ови знакови могу погоршати стање до неповратне фазе, преноси Н1. Редовни телесни прегледи након 40. и 50. године живота, контактирање лекара при појави првих симптома и свакодневно посматрање свога тела и његових сигнала могу бити могу бити здрав и опрезан приступ.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар