MEĐU IZMEĐU

NAGRADA TIJANI IVANOVIĆ

352 pregleda
Proučava viruse (Vikipedija)

Američki institut za zdravstvo dodelio je nekadašnjoj učenici Matematičke gimnazije iz Beograda jedno od najprestižnijih priznanja za fundamentalna istraživanja na virusu gripa.

Tijana Ivanović je bila učenik Matematičke gimnazije od 1991. do 1994. godine. Četvrti razred srednje škole je završila u Americi. Najveći uticaj na nju i nastavak njene karijere imala je profesorka biologije u Matematičkoj gimnaziji, Branka Dobrković, koja joj je pokazala da biologija nije materija koja se uči napamet, već vrlo logičan sistem po kom funkcioniše živi svet.

Osnovne studije završila je na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu 1999. godine (UCLA), potom je radila na istraživanju HIV-a u Aaron Diamond AIDS Research centru u Njujorku do 2002. godine, a zatim je doktorirala iz virusologije na Harvardu 2008. godine. Posle doktorata je ostala na usavršavanju na Harvardu do dobijanja nezavisne profesorske pozicije na Brendajs univerzitetu u Bostonu 2006. godine.

Ona koristi specijalni mikroskop
TIRFM koji joj omogućava da vidi
pojedinačne viruse dok se probijaju
kroz ćelijsku membranu.

Tijani Ivanović je 5. oktobra ove godine dodeljena nagrada, New Innovator Award, Američkog instituta za zdravstvo (National Institutes of Health) za fundamentalna istraživanja na virusu gripa (influenza virus). New Innovator je jedna od najprestižnijih nagrada koju profesori mogu da dobiju na početku svoje nezavisne karijere. Ta nagrada prepoznaje kreativnost u pristupu problemu i potencijal ka rešavanju globalno važnih problema na nov način.

Osim priznanja, dr Tijana Ivanović dobija 1.500.000 dolara za izučavanje mehanizma adaptacije virusa. Koje izmene na molekularnom nivou omogućuju virusu koji je ranije mogao da inficira samo ptice da počne da izaziva bolest i da se prenosi među ljudima? Da bi rešila taj problem, ona koristi specijalni mikroskop, TIRFM (Total Internal Reflection Fluorescence Microscope) koji joj omogućava da vidi pojedinačne viruse dok se probijaju kroz ćelijsku membranu.

U svom istraživanju kombinuje virusologiju, biofiziku, matematiku i kompjuterske simulacije. Nagrada će joj omogućiti da unapredi i nadogradi mikroskop, koji je tokom svoje naučne karijere razvijala i koristila za dosadašnja istraživanja. Zaposljavanjem talentovanih ljudi, studenata postdiplomskih studija, postdoktorskih istraživača i tehničara, dr Tijana Ivanović će izgraditi tim koje će sarađivati na ovom velikom projektu.

(Izvor MG)

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Jako mi je drago da Galaksija ponovo izlazi. Za vaše digitalno izdanje sam saznala kada ste objavili natpis o mojoj snaji Tijani Ivanivić. Moj sin Miloš Popović, inače profesor na Boston Univerzitetu u Bostonu, je obožavao da čita Galaksiju kao dečak. Kad smo krenuli za Kanadu u imigraciju 1989 godine, imao je 12 godina i sa sobom poneo svežanj Galaksija koje još uvek čuvamo. I eto sada posle 28 godina natpis o njegovoj supruzi izlazi u njegovom nekada omiljenom časopisu. Želim vam puno uspeha.

Ostavite komentar