МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАГРАДА ТИЈАНИ ИВАНОВИЋ

Проучава вирусе (Википедија)

Проучава вирусе (Википедија)

Амерички институт за здравство доделио је некадашњој ученици Математичке гимназије из Београда једно од најпрестижнијих признања за фундаментална истраживања на вирусу грипа.

Тијана Ивановић је била ученик Математичке гимназије од 1991. до 1994. године. Четврти разред средње школе је завршила у Америци. Највећи утицај на њу и наставак њене каријере имала је професорка биологије у Математичкој гимназији, Бранка Добрковић, која јој је показала да биологија није материја која се учи напамет, већ врло логичан систем по ком функционише живи свет.

Основне студије завршила је на Калифорнијском универзитету у Лос Анђелесу 1999. године (UCLA), потом је радила на истраживању ХИВ-а у Aaron Diamond AIDS Research центру у Њујорку до 2002. године, а затим је докторирала из вирусологије на Харварду 2008. године. После доктората је остала на усавршавању на Харварду до добијања независне професорске позиције на Брендајс универзитету у Бостону 2006. године.

Она користи специјални микроскоп
TIRFM који јој омогућава да види
појединачне вирусе док се пробијају
кроз ћелијску мембрану.

Тијани Ивановић је 5. октобра ове године додељена награда, New Innovator Award, Америчког института за здравство (National Institutes of Health) за фундаментална истраживања на вирусу грипа (инфлуенза вирус). New Innovator је једна од најпрестижнијих награда коју професори могу да добију на почетку своје независне каријере. Та награда препознаје креативност у приступу проблему и потенцијал ка решавању глобално важних проблема на нов начин.

Осим признања, др Тијана Ивановић добија 1.500.000 долара за изучавање механизма адаптације вируса. Које измене на молекуларном нивоу омогућују вирусу који је раније могао да инфицира само птице да почне да изазива болест и да се преноси међу људима? Да би решила тај проблем, она користи специјални микроскоп, TIRFM (Total Internal Reflection Fluorescence Microscope) који јој омогућава да види појединачне вирусе док се пробијају кроз ћелијску мембрану.

У свом истраживању комбинује вирусологију, биофизику, математику и компјутерске симулације. Награда ће јој омогућити да унапреди и надогради микроскоп, који је током своје научне каријере развијала и користила за досадашња истраживања. Запосљавањем талентованих људи, студената постдипломских студија, постдокторских истраживача и техничара, др Тијана Ивановић ће изградити тим које ће сарађивати на овом великом пројекту.

(Извор МГ)

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • Јако ми је драго да Галаксија поново излази. За ваше дигитално издање сам сазнала када сте објавили натпис о мојој снаји Тијани Иванивић. Мој син Милош Поповић, иначе професор на Бостон Универзитету у Бостону, је обожавао да чита Галаксију као дечак. Кад смо кренули за Канаду у имиграцију 1989 године, имао је 12 година и са собом понео свежањ Галаксија које још увек чувамо. И ето сада после 28 година натпис о његовој супрузи излази у његовом некада омиљеном часопису. Желим вам пуно успеха.

Оставите коментар