MEĐU IZMEĐU

NAGRADE TOP100CIO

363 pregleda

Zbog trenutnog stanja s kovidom-19, događaj koji je trebalo da se održi početkom maja 2020. godine, pomeren je na 8. oktobar. Pri tome je skraćen – od cele manifestacije s prezentacijama kompanija ostala je svečana večera na kojoj se tradicionalno dodeljuju nagrade za postignuća u informatici i telekomunikacijama (ICT).

Poslednjeg dana zelenog pojasa u trećem talasu kovida-19, manifestacija je održana na brodu Jahting kluba Kej. Na skupu je bilo manje od 50 zvanica, saglasno važećoj epidemiološkoj situaciji. Program je vodila Ivana Milenković.Skup je prepoznao koliko je uloga CIO-a u današnjem poslovanju važna. Iako su projekti vezani za timove, osnovni cilj ovog događaja bio je isticanje značaja ICT odeljenja u kompanijama i važnost rukovodilaca od kojih uglavnom zavisi kako će se i kojom dinamikom obavljati digitalna transformacija na domaćem tržištu posle kovida-19. Da li će put ka digitalnoj ekonomiji Srbije biti savremeni autoput ili trnovita staza puna prepreka i zamki u direktnoj je vezi s njihovim uspehom u radu.Skup su pozdravili oranizator Petar Kočović i kapetan Petar Đorđević.


Petar Kočović

Žiri je radio u sastavu: profesor dr Božidar Radenković sa Fakulteta organizacionih nauka, doktor Vladan Pantović iz Centra za digitalno poslovanje, Milovan Matijević iz firme Mineco i profesor dr Dragan Ćosić.

U prvoj kategoriji su bili projekti završeni 2019. godine. Jednu od tri nagrade dobio je dr Mihailo Jovanović iz Kancelarije za informacione tehnologije za projekat Elektronske uprave.Sledeću nagradu u istoj kategoriji dobio je Darko Savić, pomoćnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine Srbija puta, koji u JP „Putevi Srbije vodio pilot projekat kontrole korišćenja autoputa s naplatom na deonici Beograd-Niš.U istoj kategoriji dodeljena je još jedna nagrada. Za projekat MONDO, koji je stalno u razvoju, ali je punu implementaciju doživeo 2019. godine, a nagradu je dobio Stefan Tomašević iz kompanije Wireless Media, članice Adria Media Grupe.

U kategoriji dva, a to su projekti koji su prevazišli startap fazu, našao se projekat kompanije QA Cube iz Novog Sada. Vođa projekta je Marko Milikić, a značaj toga prepoznala švajcarska USB banka koja ga i sama koristi u oblasti izveštavanja. Stoga se on s pravom može nazvati svetski, a naš”.


Marko Milikić

Treća kategorija pripala je startap kompanijama, tu je posao žiriju bio najteži. Ipak ServerBytes iz Niša i Filip Pavlović s pravom dobijaju ovu nagradu. Izbor je otežavala i činjenica da firma ima dva ravnopravna osnivača.Filip Pavlović je jedan od dva osnivača i CIO kompanije, a glavni zadatak mu je da radi na razvoju proizvoda, marketingu i prodaji. U svojoj karijeri je radio na razvoju softvera, bio je arhitekta softvera i rokovodilac projekata. Dok je radio na razvoju igara, uočio je priliku da unapredi alate za igrice. To mu je kasnije omogućilo da osnuje SrverBytes.


Predrag Spasojević (Digitkom) i Filip Pavković

Četvrta kategorija bila je namenjena ICT influenserima, a nagrada je zasluženo otišla veteranu Milanu Brujiću iz kompanije „Pošte Srbije za smeo poduvat iz davne 1983. godine kada je odlučeno da se finansira domaći razvoj šalterskog računarskog sistema. Tako je Srbija, prva u Evropi, imala ovo rešenje i to par godina pre Pošte Nemačke. Detalje iz tog vremena evocirao je Dragan Praštalo iz Energodate, prošlogodišnji dobitnik u istoj kategoriji koja je napravila prvi sistem.


Dragan Praštalo i Milan Brujić

Poslednja nagrada bila je u kategoriji ICT novinarstva, koja nosi ime neponovljivog Zorana Modlija, koji nas je ove godine prerano napustio. Bio je srpski novinar, voditelj, radijski disk-džokej, pilot i instruktor letenja. Tokom osamdesetih vodio je radijsku emisiju „Ventilator 202, u kojoj se prvi put čulo škripanje i cvrčanje računarskih programa kada je Dejan Ristanović doneo jednu rutinu za računar „spektrum na magnetskoj kaseti. Početkom 1984. godine u etar su emitovani programi za prvi domaći računar u samogradnji „galaksija. Od tada njegove rokenrol radijske emisije dobijaju nov prizvuk visokih tehnologija, a on za sebe kaže da je radio-haker. Vođenje „Ventilatora završio je 1987. i posvetio se karijeri pilota na velikim putničkim avionima. Poslednje IT emisije koje je vodio i uređivao prikazivane su na malom ekranu uPolarotoru.

S dopuštenjem porodice, od ove godine nagrada za životno delo i uticaj na razvoj ICT-a nosi njegovo ime i dodeljuje se prvi put. Ovog puta, a takva će biti praksa i ubuduće, priznanje se dodenjuje prema posebnim kriterijumima. Ove godine zasluženo ga je dobio Stanko Stojiljković, glavni urednik naučnog magazina „Galaksija.

Sponzori događaja bile kompanije Centili i EnelPS iz oblasti IKT-a i Budimka, koja je svim gostima podelila prigodne poklone sokovima i džemovima, i vinarija Bikicki u čijem asortimanu vina su uživali prisutni. Na ovom događaju je bilo obavezno nošenje maski, a sponzor je bila kompanija CCSS. Elektronske displeje obezbedila je kompanija Digitkom.

(Internet ogledalo)

O autoru

administrator

1 komentar

  • Negde pri dnu vesti piše da je glavni urednik Galaksije prvi novinar koji je poneo nagradu Zoran Modli za IT. Čestitam, iako mi nije jasno zašto je to sakriveno.

Ostavite komentar