КОСМИЧКО ТКАЊЕ

НАЈБЛИЖА ЗВЕЗДА ЗОВЕ?

Проксима Кентаури (Hubble)

Загонетни радио-сигнал, који је стигао из смера Сунцу најближе звезде Проксиме Кентаури, дигао је интернет на ноге. Многи су кренули да нагађају да се ради о првом контакту с ванземаљском расом, а сажете и оскудне информације о инциденту подстакле су, чак, теорије завере које тврде да су цео случај преузеле власти и да сада желе то да заташкају.

Да, истина је да се о томе сазнало на помало неслужбен начин. Прве информације појавиле су се у британском Guardian-у 18. децембра 2020. Научници који су открили сигнал су након тога дали изјаве за часописе Scientific American и National Geographic, заћутали су. Стручњаци су регистровали овај тајанствени радио-сигнал у априлу и мају 2019, када су путем 64-метарског радиотелескопа Parkes посматрали Проксиму Кентаури.

Проксима Кентаури (Proxima Centauri) је звезда најближа Сунцу, удаљена је од нас само 4,25 светлосне године. Овај црвени патуљак има око 8 пута мању масу од наше звезде, но свеједно око њега круже најмање две планете од којих је једна супер-Земља (с најмање 1,17 Земљине масе). Та супер-Земља кружи у настањивој зони, односно у подручју око звезде у којем би планета с правим условима могла на површини имати текућу воду.


Паркс (
CSIRO)

Астрономи су телескопом Паркс бележили радио-емисије које стварају бакље с те звезде. Податке је надгледао SETI помоћу пројекта Breakthrough Listen, вредног 100 милиона долара. SETI је скраћеница за Search for Extraterrestrial Intelligence. Ради се о дугогодишњем научном експерименту на којем сада ради стотинак научника, а главни му је циљ потрага за доказима о постојању ванземаљског живота, пише Astronomy.com.

Иако је према новинским извештајима остало помало нејасно како и када је тачно регистрован сигнал, зна се да се он појавио током пет 30-минутних раздобља у периоду од неколико дана, и то када је телескоп био усмерен право на Проксиму. Kада се телескоп је усмерен другде, сигнал је нестао.

Шејн Смит, приправник у пројекту Breakthrough Listen, крајем октобра 2020. међу подацима је наишао на ускопојасни сигнал фреквенције од 982.002 мегахерца, што је подручје радио-спектра којим се ретко користе наши одашиљачи. Иако је према новинским извештајима остало помало нејасно како и када је Паркс тачно регистровао сигнал, зна се да се он појавио током пет 30-минутних раздобља у периоду од неколико дана, и то за време када је телескоп био усмерен на Проксиму. Kада се телескоп је усмерен другде, сигнал је нестао.

Breakthrough Listen помоћу софтверских филтера прочишћава какофонију сигнала који потичу са Земље или наших сателита и издваја оне који долазе из дубоког свемира. Овај пренос није наликовао ниједном другом раније забележеном преносу. Астрофизичар Ендру Симион са Универзитета Беркли рекао је за Scientific American: Сигнал има нека одређена својства због којих је прошао многе наше провере, но још увек га не можемо објаснити”. Ради ли се, ипак, земаљском сигналу?

Пит Ворден, извршни директор Breakthrough Initiatives (матичне организације Breakthrough Listen), казао је за Scientific American да је 99,9% вероватно да се ради о радио-сигналу који смо ми послали.У овом тренутку имамо неколико занимљивих сигнала за које верујемо да су сметње, али још увек нисмо успели ући у траг извору”, написао је он 19. децембра на Твитеру.

У случају да се покаже да сигнал уистину долази од ванземаљске цивилизације, требало би пет година да наш одговор стигне до њих и пет година да нам они опет одговоре. То заправо није претерано дуго раздобље. Могли бисмо у том случају у току живота већине људи успоставити први међузвездани дијалог – што би било невероватно искуство за нашу генерацију.

Према информацијама које су доспеле у медије, ради се о уском распону фреквенција, што је заправо обележје вештачког сигнала које га разликује од свих познатих природних радио-извора. Пренос је очито био монотон, што значи да није модулиран на начин који преноси сложеније информације. Сигнал је у току посматрања повећао фреквенцију, што указује да се његов извор кретао према телескопу.Може се радити о кретању планета, неком одашиљачу или чак о одашиљачу на Месецу. Но највероватније објашњење јесте да се ради о извору на површини Земље чија се фреквенција полако мењала”, написао је на блогу астроном Џејсон Рајт са Универзитета Пенсилванија.

Шта ако се ради о развијеној ванземаљској цивилизацији? У случају да се покаже да сигнал BLC-1 уистину долази од ванземаљске цивилизације, требало би пет година да наш одговор стигне до њих и пет година да нам они опет одговоре. То заправо није претерано дуго раздобље. Могли бисмо у том случају у току живота већине људи успоставити први међузвездани дијалог – што би било невероватно искуство за нашу генерацију. Breakthrough Listen сада припрема два научна рада у којима ће изнети више детаља о сигналу BLC-1. Уједно покушава да идентификује све могуће изворе сметњи које долазе са Земље и да утврди понавља ли се сигнал ако се телескопи попут Паркса поновно усмере према тој звезди.Ако видите такав сигнал и он не долази с површине Земље, онда знате да сте открили ванземаљску технологију”, рекао је Рајт.

Мада за сада о њему знамо врло мало, BLC-1 је најзанимљивији SETI сигнал од када је радиo-телескоп Универзитета Охајо ухватио снажни Wоw! сигнал 15. августа 1977. Овај ускопојасни пренос, који је трајао свега 72 секунде, долазио је из смера сазвежђа Стрелца. Сигнал се никада више није поновио, а за њега, такође, још увек нема правог објашњења. Ако је BLC-1 нека врста сметње, односно радиo-сигнал са Земље, онда ово откриће није нека велика ствар. Уколико се, пак, покаже да је BLC-1 веродостојан ванземаљски сигнал, то би могло променити ток светске историје. Није ни чудо да је тим научника који је га је открио сада утихнуо и нестао са сцене, вероватно напорно ради на додатној анализи података. Чак и ако се покаже да је BLC-1 радијска сметња, њихова детаљна анализа помоћи ће научницима SETI-ја да прочисте своје параметре претраживања да би будуће претраге биле успешније.Мислим да ће се на крају испоставити да се ради о сметњи. Но, резултат ће засигурно побољшати наше будуће експерименте”, рекао је Симион за National Geographic.


Tau Boötes
(Jack Madden/Cornell University)

Kао што смо писали, средином децембра прошле године, научници са Универзитета Корнел у Њујорку су, исто тако, открили један необичан радио-сигнал који долази с планете изван нашег Сунчевог система. Егзопланета с које је потекао спада у категорију врућих јупитера, а кружи врло близу своје звезде у сазвежђу Волар.Врући јупитери су врста егзопланета које наликују Јупитеру, а налазе се веома близу матичне звезде и има високу површинску температуру због величине, масе и састава. Обично своју звезду обиђу у само неколико дана (револуција < 10 дана) и често су плимски закључани, што значи да је једна њихова страна увек окренута према матичној звезди, а да се на другој налази вечна ноћ. Сазвежђе Волар (Boötes) једно од највећих на нашем небу.

Сигнал долази из система Tau Boötes који се састоји од бинарне звезде и егзопланете. Сматрамо да је стигао са саме планете”, рекао је астроном Џејк Д. Тарнер са Универзитета Корнел. Научници су открили овај сигнал користећи радиотелескоп LOFAR који се налази у Холандији. Тарнер и колеге уочили су провале радиоемисија у систему Tau Boötes, који је од нас удаљен око 51 светлосну годину, што је заправо релативно близу ако се узму у обзир класичне свемирске раздаљине.

Природни или вештачки радиосигнали? Стручњаци који су открили сигнал кажу да су за откривање тачног порекла потребна додатна истраживања. За почетак, треба потврдити да сигнал уистину долази с те планета. Ако су у праву, овакви радио-таласи могли би открити имају ли ти удаљени светови магнетосферу попут оне која штити Земљу.Ако даљње студије потврде ово откриће, имаћемо нови увид у начин истраживања ванземаљских светова који су од нас удаљени десетке светлосних година”, изјавио је астроном Рај Џајавардана са Универзитета Корнел.

„Уколико магнетско поље неке егзопланете наликује Земљином, то значи да би она могла потенцијално бити настањива. Магнетско поље штити атмосферу планете од сунчевог ветра и космичких зрака”, објаснио је Џејк Тарнер.Но, сигнал је доста слаб, тако да је за сада неизвесно долази ли стварно с те планете. Изузетно је важно да спроведемо даља истраживања да бисмо тачно утврдили порекло тих сигнала.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар