МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈБОГАТИЈИ ЗАГАЂУЈУ

Pixabay

Најбогатије земље света морају радикално да промене начин живота ако желе да реше проблем климатских промена, наводи се у најновијем извештају посебне британске комисије. Према подацима УН, један одсто најбогатијих земаља света произведе двоструко више од емисија угљен-диоксида него најсиромашнијих 50 одсто земаља. Само најбогатијих пет одсто, такозвана елита загађивача, допринела је да између 1990. и 2015. године емисије порасту за 37 одсто.

Аутори британске студије желе да људе који возе теренска возила и оне који често лете авионима одврате од коришћења тих превозних средстава, те убеде богате да добро изолују своје домове. Извештај подстиче Владу Велике Британије да преиначи одлуку о укидању авио-царина за повратне летове. Такође, у извештају се тражи од Владе да поново уведе шему грантова за такозване зелене домове коју су укинули, а преко којих су грађани могли уз специјалне ваучере да куће или станове учине енергетски ефикаснијим.

У извештају који је саставила Kомисија за одрживост из Kембриџа анализирано је понашање људи у вези са екологијом и околином. Овај панел сачињен од 31 особе добио је задатак да нађе најефикаснији начин за решавање проблема емисија угљен-диоксида, наводи Би-Би-Си. Kритичари кажу да је најбољи начин да се смање емисије увођење технолошких иновација и побољшања, а не неке мере које ће се испоставити непопуларне.

Професор Питер Њувел са Универзитета у Сасексу рекао је да се мора смањити превелика потрошња, а најбоље место да се почне са тим процесом је међу „елитом загађивача, која највише доприноси емисији угљен-диоксида. „То су људи који често лете, возе највеће аутомобиле и живе у највећим кућама у којима лако могу да приуште грејање тако да не брину о изолацији. Према његовим речима, да би се решио проблем климатских промена, свако мора да допринесе колективним напорима, што значи да богати треба да мање троше и тако дају пример сиромашнима.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар