МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈБОЉА ДРУГА ЗЕМЉА

Једнострано окренута (ЕSО)

Једнострано окренута (ЕSО)

Планета названа Рос 128б (Ross 128b) велика је као Земљa. Налази се у „Зони Златокосе”, односно ни предалеко ни преблизу својој звезди, тако да на њој може да постоји течна вода. Од нас је удаљена 11 светлосних година, а сада је у фокусу Европске јужне опсерваторије (ESO), која анализира расуте фотоне светлости која потиче из њеног правца у покушају да утврди састав њене атмосфере.

Откриће до ког је дошао тим HARPS станице Ла Сила опсерваторије у Чилеу објављено је у часопису „Астрономија и астрофизика”.  Ово су добре вести, нарочито ако имамо у виду да ће нам то бити најближа планета из било ког суседног система и то за само 79.000 година.

„Питам се да ли ћемо имати довољно времена да откријемо међузвездано средство превоза”, каже планетолог Чарлс Лајнвивер. Рос 128б обиђе круг око свог „црвеног патуљка” једном на сваких 9,9 дана, јер му је двадесет пута ближа него Земља Сунцу. Међутим, њена звезда је много хладнија.

„Упркос томе што се налази близу своје звезде, Рос 128б прима само 1,38 пута веће зрачење своје звезде у односу на Земљу”, кажу из Европске јужне опсерваторије. „Зато се процењује да температура варира од минус 60 до плус 20 степени Целзијусових”.

Једна страна је трајно окренута топлоти звезде, док је друга у вечном мрак,у и то је један од разлога због ког астрономи нису сигурни да ли би таква планета била настањива.

(Б 92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар