MEĐU IZMEĐU

NAJBOLJA DRUGA ZEMLJA

495 pregleda
Jednostrano okrenuta (ESO)

Planeta nazvana Ros 128b (Ross 128b) velika je kao Zemlja. Nalazi se u „Zoni Zlatokose”, odnosno ni predaleko ni preblizu svojoj zvezdi, tako da na njoj može da postoji tečna voda. Od nas je udaljena 11 svetlosnih godina, a sada je u fokusu Evropske južne opservatorije (ESO), koja analizira rasute fotone svetlosti koja potiče iz njenog pravca u pokušaju da utvrdi sastav njene atmosfere.

Otkriće do kog je došao tim HARPS stanice La Sila opservatorije u Čileu objavljeno je u časopisu „Astronomija i astrofizika”.  Ovo su dobre vesti, naročito ako imamo u vidu da će nam to biti najbliža planeta iz bilo kog susednog sistema i to za samo 79.000 godina.

„Pitam se da li ćemo imati dovoljno vremena da otkrijemo međuzvezdano sredstvo prevoza”, kaže planetolog Čarls Lajnviver. Ros 128b obiđe krug oko svog „crvenog patuljka” jednom na svakih 9,9 dana, jer mu je dvadeset puta bliža nego Zemlja Suncu. Međutim, njena zvezda je mnogo hladnija.

„Uprkos tome što se nalazi blizu svoje zvezde, Ros 128b prima samo 1,38 puta veće zračenje svoje zvezde u odnosu na Zemlju”, kažu iz Evropske južne opservatorije. „Zato se procenjuje da temperatura varira od minus 60 do plus 20 stepeni Celzijusovih”.

Jedna strana je trajno okrenuta toploti zvezde, dok je druga u večnom mrak,u i to je jedan od razloga zbog kog astronomi nisu sigurni da li bi takva planeta bila nastanjiva.

(B 92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar