MEĐU IZMEĐU

NAJBOLJA INOVACIJA

158 pregleda

Učenici niške gimnazije „9. maj pobedili su na onlajn takmičenju za tehnološku inovaciju među 88 timova iz cele Srbije. Oni su napravili virtuelnu laboratoriju.

Učenici su izveli dokaznu reakciju za hloride, a kao krajnji rezultat dobija se sirasti talog srebro-hlorida. Ali sve to može da se uradi i na kompjuteru. „Moglo bi se reći da hemija jeste moja ljubav i do ovog trenutka dok nismo napravili softver često nam časovi nisu bili toliko interaktivni kao što jesu sada, jer svako od nas može da uđe u softver i virtuelno uzme epruvetu i odradi eksperiment sam. Nije potpuno isto ali smo mi uspeli da to verodostojno prikažemo, ističe Mila Projović, učenica trećeg razreda.

Za ovo takmičenje tim „Virtuelna analitička hemija pripremeo se više od godinu dana. „Naš glavni cilj jeste da ovaj softver uvedemo u obrazovni sistem, samim tim mi želimo da deca širom Srbije mogu da dođu u kontakt s našim softverom i da hemija bude onako kako i treba da bude, da deca rade eksperiment, da učestvuju, da ne budu samo pasivni posmatrači, navodi Stefan Mitrović, student Elektrotehničkog fakulteta.

„Mislim da bi dosta pomoglo u učenju i da bi deca vrlo zavolela hemiju iz tog razloga jer mogu sami da prave eksperimente i uče nove stvari”, kaže Luka Popović, učenik prvog razreda. Prave epruvete ne moraju da idu u istoriju, ali treba pronaći način da se odgovori i potrebama sadašnjih generacija.

„Sadašnji trenutak očekuje od svih profesora da prosto iznađemo novi kvalitet u predstavljanju svojih časova, to jeste veliki prostor za izražavanje i profesora, mojih dragih kolega, ali i učenika koji prihvataju to gradivo na svoj način, na nekim časovima jesmo primenjivali i deci je veoma interesantno, to je njihovo prirodno okruženje, rekao je mentor Aleksandra Gošnjić Ignjatović.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar