MEĐU IZMEĐU

NAJCITIRANIJI ČLANAK

222 pregleda

Grupa ruskih naučnika razvila je poseban algoritam kojem je navodno samo potrebno nekoliko fotografija neke osobe kako bi napravio realističan „video-avatar“ koji će reći šta god korisnik želi. Programeri tvrde da pokušavaju da unaprede virtuelnu realnost.

 Članak Jegora Zaharova, Aleksandra Šišeja, Jegora Burkova i Viktora Lempickog iz Instituta za nauku i tehnologiju „Skolkovo” ušao je u istoriju servisa za onlajn ocenjivanje aktivnosti naučnih publikacija na internetu – „Altmetrik top 100”, kao apsolutni lider u broju repostova na internetu za svih sedam godina postojanja ovog rejtinga. U članku ruskih naučnika razmatra se mogućnost stvaranja sistema koji omogućava da se sintetišu realistične video-sekvence koje oponašaju govor i izraze lica određene osobe. Ovaj rad označava narednu fazu u razvoju tehnologija prepoznavanja i generisanja lica.

Jegor Zaharov, jedan od autora, objašnjava svrhu istraživanja: „Želeli smo da poboljšamo funkcije teleprisustva u virtuelnoj i proširenoj realnosti. Važan deo takvog okruženja je realni prenos toga kako ljudi izgledaju i na koji način se kreću. Pomoću dubinskog učenja želeli smo da postignemo najprirodnije slike”. Profesor Viktor Lempicki napominje: „Zahvaljujući dubokom učenju zasnovanom na mnogim fotografijama slavnih, našem algoritmu je potrebno samo nekoliko fotografija osobe da bi stvorio svoj realistični video-avatar”.

„Skolteh” je ponosan na rad svojih zaposlenih. „Iskreno, nisam iznenađen. Ovaj rad naših studenata i postdiplomaca, predvođen profesorom Lempickim, koji je, bez preterivanja, jedan od vodećih svetskih stručnjaka u ovoj oblasti, od trenutka objavljivanja izazvao je neviđeni talas interesovanja iz celog sveta. I ovo još jednom potvrđuje činjenicu da ,Skolteh’ uspešno ispunjava svoju misiju – obučava visoko kvalifikovane stručnjake koji rešavaju aktuelne zadatke industrije i koji su sposobni da svoje rezultate prodaju celom svetu”, rekao je Dmitrij Mancev, zamenik direktora Centra za naučne i inženjerske računarske tehnologije za probleme sa velikim podacima.

Ove godine na rang-listi „Altimetrik top 100” našli su se članci objavljeni u 43 časopisa, na serverima naučnih časopisa i na državnim sajtovima. Po broju publikacija na spisku vode autori sa Univerziteta Harvard (11 članaka) i časopisa Nature (12). Servis „Altmetrik” omogućava da se prati reakcija na objavljene rezultate istraživanja na internetu, analiziranjem izjava i rasprava korisnika na naučnim i drugim forumima, objavljivanja u vodećim medijima i rasprava na društvenim mrežama i blogovima.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar