MEĐU IZMEĐU

NAJČUDNIJE U KOSMOSU

382 pregleda

Planeta Zemlja predstavlja mali deo neobičnih pojava koje se mogu uočiti kroz kosmos, a astronomi svakodnevno otkrivaju nova iznenađenja.Ovo su neki od najneobičnijih tela i pojava.

Misteriozni radiosignali

Od 2007. godine istraživači primaju ultrajake i ultrasvijetle radiosignale u trajanju od samo nekoliko milisekundi. Ovi zagonetni bljeskovi nazvani su brzim rafalima (FRB).Nedavno su naučnici uspjeli uhvatiti ponavljajući FRB, koji je bljesnuo šest puta zaredom, takav signal mogao bi pomoći da razotkriju ovu misteriju.

Nuklearna pasta

Najjača supstanca u svemiru nastaje od ostataka zvezde. Prema simulacijama protoni i neutroni u zgužvanoj ljusci zvezde mogu biti podvrgnuti suludom gravitacionom pritisku, štoih stisne u jezičasto klupko materijala koje bi puklo, ali samo ako na njih primenite 10 milijardi puta veću silu potrebnu da se razbije čelik.

Patuljasti prstenovi

Patuljasta planeta Haumea koja kruži u Kajperovom pojasu izvan Neptuna vrlo je neobična. Čudnog je izduženog oblika, dva meseca i dan traju samo četiri sata, što ga čini velikim telom u Sunčevom sistemu koje se najbrže okreće. Haumea 2017. godine postala je još misterioznija kada su je astronomi gledali kako prolazi ispred zvezde i primetili izuzetno tanke prstenove koji kruže oko nje, verovatno rezultat sudara negde u dalekoj prošlosti.

Najbizarnija zvezda

Kada je astronom Tabeta Bojadžijan sa Univerziteta Luizijiana s kolegama prvi put ugledao zvezdu zvanu KIC 846285, bio je srećan. Zvezda nazvana Tabby bi uranjala u sjaj u nepravilnim intervalima i neparnim vremenskim intervalima, ponekad i do 22 posto.Postojale su različite tpretpostavke, uključujući mogućnost postojanja vanzemaljske megastrukture, ali u današnje vreme većina istraživača veruje da je zvezda okružena abnormalnim prstenom prašine koji uzrokuje tamnjenje.

Neutrino

Pojedinačni visokoenergetski neutrino koji je pogodio Zemlju 22. septembra 2017. godine, nije sam po sebi bio toliko neobičan. Fizičari na IceCube Neutrinoopservatoriji na Antarktiku najmanje jednom mesečno vide neutrine sličnog nivoa energije.Međutim, ovaj je bio poseban jer je prvi stigao s dovoljno podataka o svom poreklu da astronomi mogu usmeriti teleskope u smeru iz kojeg je došao.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

1 komentar

Ostavite komentar