MEĐU IZMEĐU

NAJDUŽA FUZIJA U SVETU

446 pregleda

Fuzioni reaktor KSTAR (Korwa Superconducting Tokamak Advacnce Research), postao je svetski rekorder u dužini uspešnog zadržavanja plazme na temperaturama na kojima može da se odvija fuzija.Korejsko veštačko sunce”, uspelo je da plazmu s temperaturom jona višom od 100 miliona stepeni Celzijusa zadrži čak 20 sekundi.

Ovo nije ranije uspelo nijednom eksperimentalnom fuzionom reaktoru na svetu. Postignuće je objavio Korejski institut za fuzioniu energiju, koji na ovom reaktoru radi sa Nacionalnim univerzitetom u Seulu i američkim univerzitetom Columbia.

Da bi se dobila lančana fuziona reakcija,kakva, na primer, pokreće procese u zvezdama, na Zemlji su potrebne visoke temperature, odnosno velika uložena energija. Naučnici rade na tome da izotope vodonika pretvore u plazmu u kojoj su se odvojili joni od elektrona, a oni se potom zadržavaju na visokoj temperaturi.U slučaju da dođe do fuzije u teža atomske jezgra, oslobodila bi se ogromna količina energije, veća od one uložene u stvaranje plazme i njeno održavanje u levitaciji putem velikih magneta.

Fuzioni reaktor s pozitivnim energetskim bilansom još uvek ne postoji, a prognoze da bi mogao da bude napravljen, u najboljem slučaju, sežu do 2030. ili 2035. godine, prenosi portal Bug.Zadržavanje plazme u stabilnom stanju na 20 sekundi potvrđuje veliki napredak ove tehnologije i tek je još jedan korak ka dugotrajnom održavanju plazme iz koje bi mogla da se dobija korisna energija. Cilj naučnika koji rade na KSTAR-u je da do 2025. godine toliko unaprede tehnologiju da se plazma na temperaturama iznad 100 miliona stepeni Celzijusa zadrži oko 300 sekundi.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar