MEĐU IZMEĐU

NAJJAČI KOSMIČKI ZRAK

619 pregleda

Eksplozije gama zraka otkrili su teleskopi koji se nalaze na Kanarskim ostrvima u Španiji. Astronomi kažu da je to najmoćnija svetlost ikada zabeležena u istoriji.

 Kosmički gama zraci veoma su snažni i iznenadni, pa naučna zajednica veruje da su oni posledica umiranja neutronske zvezde, zvezdanog ostatka, koja nastaje usled gravitacionog kolapsa masivne zvezde tokom supernove. „Eksplozije gama zraka su najmoćnije eksplozije poznate u svemiru i obično oslobađaju više energije za nekoliko sekundi svog života od našeg Sunca”, rekao je specijalista za gama zračenje Dejvid Berge.

Kosmički fenomen zabeležili su teleskopi koji se nalaze na ostrvu La Palma. Najnovija otkrića objavljena su i u dve nezavisne studije u naučnom časopisu Nature, u kojima je učestvovalo više od 300 naučnika. Prošle su decenije od kada je prvi put zabeležena eksplozija gama zraka, ali fundamentalne karakteristike ovog kosmičkog fenomena još uvek nisu u potpunosti proučene.

Nova kosmička eksplozija zabeležena je u julu 2018. godine, a druga je otkrivena u januaru 2019. godine, proizvodeći svetlo približno 100.000 miliona puta intenzivnije nego što ljudske oči mogu da izdrže. Iako eksplozije gama zraka traju nekoliko sekundi, njihov sjaj se može posmatrati u nekim teleskopima i nekoliko minuta. Ako se koriste radio-teleskopi, pojava se može posmatrati mesecima, pa čak i godinama.

(Izvor Sputnjik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar