MEĐU IZMEĐU

NAJNEZDRAVIJI JOGURT

1.225 pregleda
Shutterstock

Prema Harvard Health-u, dodati šećer može da povisi krvni pritisak, poveća hroničnu upalu i dovede do dobijanja kilograma, dijabetesa i bolesti masne jetre, a sve to je povezano sa povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara.

Koja vrsta jogurta je najnezdravija? Visokoproteinski, obični, sa ukusom, bez laktoze i sa malo ugljenih hidrata samo su neki od opisa koji se dodaju na ambalažu jogurta, da bi se ponudila opcija za različita zdravstvena stanja i potrebe ljudi. Iako je raznolikost dobra, nažalost, mnoge dostupne opcije su poprilično siromašne, a ponekad i štetne, kad je reč o sastavu hranljivih supstanci.

S obzirom na to da postoji toliko opcija koje su prepune šećera i veštačkih sastojaka i sadrže malo proteina, postoje karakteristike koje morate da imate na umu kada birate jogurt. Na primer, jedna od najnezdravijih vrsta jogurta koju možete da kupite je ona koja ima puno dodatog šećera i vrlo malo proteina. Šećer je jedan od zabrinjavajućih sastojaka na ambalaži. Dok neki brendovi u svojim proizvodima koriste veštačke zaslađivače kako bi ih prodali kao niskokalorične, mnogi drugi brendovi plasiraju vrste bogate šećerom kako bi zadovoljili potrebe dece i odraslih. Koji su rizici dodatog šećera u jogurtu?

Prema Harvard Health-u, dodati šećer može da povisi krvni pritisak, poveća hroničnu upalu i dovede do dobijanja kilograma, dijabetesa i bolesti masne jetre, a sve to je povezano sa povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara. Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne konzumiraju više od 25 grama dodatog šećera dnevno, dok bi muškarci trebalo da ograniče unos na 36 grama. Dok većina vrsta jogurta imaju određenu količinu dodatog šećera, opcije bez laktoze obično su iznenađujući krivac unosa prekomerne količine dodatog šećera.

Mnogi ljudi automatski misle da je opcija bez laktoze zdravija; međutim, to su vrste koje mogu da budu najnezdravije, tvrdi nutricionista Melisa Rifkin za Eat This, Not That, prenosi Indeks.hr. Ona kaže da neke opcije sadrže čak oko 70 odsto dnevnog preporučenog unosa za žene, i to samo u jednoj porciji.Ove velike količine šećera uobičajene su među jogurtima bez laktoze, a neke veganske opcije takođe mogu da sadrže malo proteina, čak samo oko jedan gram po porciji, što je gotovo beznačajna doza.Kombinacija velikih količina šećera i vrlo niskog sadržaja proteina čini nepoželjnu i nezdravu opciju, zaključila je Rifkin.

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar